Erik Grödahl

Erik Grödahl är sedan åratal en institution in vin-Sverige. Ingen har som han flängt land och rike runt för att utbilda munskänkar och andra i vinets hemligheter.

Ett bevis gott som något på Eriks betydelse för vinet i vårt land är att Munskänkarna utsett honom till Årets svenska vinprofil 2016. ”Erik Grödahl har med en aldrig sinande entusiasm, glädje och humor outtröttligt arbetat med föreläsningar, provningar och utbildningar…” heter det bland annat i motiveringen. Vi är så klart väldigt glada över att kunna räkna Erik till våra ambassadörer.

Inlägg från Erik Grödahl

Morotssoppa toppad med grönkålschips och brödkrutonger

Det här är ett recept som är sprunget ur tänket närodlat och medveten konsumtion. Min tanke vara att göra en morotssoppa där det krämiga skulle komma från kokosmjölk och den skulle bl.a. toppas med jordnötter. Sedan börjar hjärnan jobba på högvarv, kokosmjölk och jordnötter, vad har det för miljöpåverkan? Mitt i detta tänk så överraskar …

las mer

Pasta med sås på rökt lax och gröna ärtor

Jag sitter på tåget mellan Kiruna och Luleå när och skriver denna veckas krönika. Jag är ute på en turné i Norrbotten med ”drottningen av Chablis” Clotilde Davenne. Norrtåg levererar, så Clotilde lämnar Sverige med positiva minnen av att åka tåg i Sverige, det är inte alla förunnat. Det är fantastiskt vad många häftiga aktiviteter …

las mer

Paltens väg från lunchbrickan till de vita dukarna

För två veckor sedan segrade palten i SRs lyssnaromröstning när Norrbottens läns maträtt skulle utses. Verkligheten idag är att många klassiska husmanskosträtter är på väg att försvinna, men paltens popularitet lever kvar. Palten är ett kulturarv som skall vårdas och Svenska Paltakademins mål är att den skall finnas både på lunchbrickorna och de vita dukarna. …

las mer