Nymodigheter och klassiker

Hösten visade sig från sin bästa sida då jag styrde min kosa mot den vackra uppländska kusten. De slingrande vägarna kantades av en fantastisk färgprakt och humöret var på topp!

Provningen gästades av ett sällskap bestående av ICA-handlare med respektive, precis på dagen då ICA firade 100 år. Grattis ICA!

Jag inledde provningen genom att presentera vinerna och de områden vi skulle besöka. Dagens provning hade jag valt att kalla ”Nymodigheter och klassiker” från Toscana och Piemonte.

Vi började vår vinresa i Piemonte och i La Morra där Giulia Negri gör en sval men sagolik Pinot Nero, La Tartufaia som verkligen andas fransk Pinot Noir.  I doft och smak finns röda solmogna bär och en behaglig ton av fat. Vinet har mjuka tanniner och passade utmärkt till den lufttorkade skinkan och oliverna på vår delikatesstallrik.

Glas nummer två förflyttade oss till Toscana och till kungen bland druvor, Sangiovese. I glasen väntade Nozzole, en ljuv Chianti Classco från 2015 där man verkligen känner vilket fantastiskt år 2015 var för druvan Sangiovese i Toscana. Vinet är fyllt av mustiga kryddor, körsbär och fat. Vi avnjöt vinet tillsamman med en härlig bit lagrad parmesan och vår crostini med tapenade.

I glas tre återvände vi till Piemonte och till det klassiska området Barolo där vi stiftade bekantskap med den mytomspunna druvan Nebbiolo. Giulia Negri ligger även bakom vinet Barolo La Tartufaia, denna revolutionära Barolo där hon lyckats med konststycket att tämja druvans vilda tanniner utan att för den skull tappa frukten. Hon gör det genom att kombinera den traditionella långa lagringstiden på gigantiska fat, med den moderna stilen med kortare lagringstid på mindre fat. Ett spännande möte som blev än mer spännande då gästerna till vinet fick avnjuta en tryffelsalami som hämtade upp de subtila tonerna av tryffel i vinet.

Vi avslutade vår provning storstilat med att återvända till Toscana och stifta bekantskap med La Fuga, en Brunello di Montalcino. La Fuga är ett vin gjort av 100 % Brunello, en klon av Sangiovese som producerar kraftiga mustiga viner med de högsta lagringskraven bland italienska viner. En Brunello di Montalcino får släppas på marknaden först efter fyra års lagring varav minst två på fat. Här var gästerna nästan odelat överens, detta var kvällens höjdpunkt. Till vår Brunello passade en härligt vällagrad bit Västerbottensost utmärkt.

Kvällen bjöd på (förutom högklassiska viner och tilltugg) många spännande frågor och en massa högljudda skratt.

Sent omsider styrde jag kosan hemåt igen och jag hann precis få en skymt av höstens färgprakt innan skymningen sakta sänkte sig över Uppland.

Terrific Wines
Ambassdor