Crianzas y Vinedos Santo Cristo

Om vi säger Campo de Borja så säger ni kanske Campo de vaförnåt? Så låt oss förklara. Campo de Borja är en DO sedan 1980, belägen i provinsen Zaragoza, cirka 30 mil väster om Barcelona. Kontinentalt klimat med stark inverkan från Atlanten om vintern då den lokala världskändisen ”Cierzo” kommer från nordväst och drar fram genom vingårdarna, kall och ruggig. Sommartid är det snarast inverkan från medelhavet som stör det kontinentala klimatets försök till dominans. Låt vara hur det är med den saken, varmt blir det. Och torrt. Lägg nu till det här föränderliga klimatet hög höjd och vingårdar som varierar något till jord och berggrund. Genomgående magra jordar, kalk, mer eller mindre lera eller grus och så vidare. Där har ni Campo de Borja!

Fattas något? Jo, druvorna! I första hand Garnacha – områdets stolta berg, det snöklädda Sierra de Moncayo, kallas inte för inte ”Fiel guardián de ’El imperio de la Garnacha’”. Men här finns också Tempranillo, Syrah, Cabernet sauvignon, Merlot, Macabeo, Garnacha Blanca (jo, det är också Garnacha, förstås), Chardonnay, Verdejo och olika varianter av Muscat.

Producenten vi samarbetar med här heter “Crianzas y Viñedos Santo Cristo, Sociedad Cooperativa”, men det går bra att bara säga Santo Cristo. Deras 1200 ha vingårdar ligger företrädesvis på ganska hög höjd, 350 – 700 meter, och det torra klimatet med snudd på ständig vind gör att man kan arbeta med mycket naturnära metoder. Kort sagt är det svårt för åkommor som mjöldagg och röta att trivas här. Ingen bevattning och få besprutningstillfällen gör oss vänligt inställda till de flesta producenter. Gör de dessutom för området bra viner, som Santo Cristo, är vi, kort sagt, överförtjusta.