Domaine de Nalys

Någon gång under Parker-eran hände något i Châteauneuf-du-Pape, detta de rejäla matvinernas och greanchedruvans eldorado. De redan laddade men också oerhört eleganta och förhållandevis ljusa rödvinerna från området stack plötslig iväg över 15 volymprocent och antog inte sällan lätt syltiga och kokta toner. Istället för att vara magnifika och lågmälda matviner blev rödvinerna gapiga powerviner som stack ut i blindprovningarna. Det och det faktum att många svenska importörer före oss varit duktiga på att inventera området gav oss vissa problem när vi för några år sedan gav oss i kast med uppgiften att finna en Châteauneuf-du-Pape-producent i vår smak.

Via tips från vänner hittade vi så småningom till Domaine de Nayls – en av appellationens äldsta gårdar och en egendom som bara haft en handfull olika ägarkonstellationer sedan påvetiden i Avignon. Idag är Domaine de Nalys en av få producenter i Châteauneuf-du-Pape som arbetar med alla 13 druvorna och som gör sitt vin i en traditionell stil, vilket gäller för såväl rött som vitt.

Totalt omfattar Domaine de Nalys 52 Ha fördelade på tre sinsemellan olika delar, ”Grand Pierre”, ”Le Bois Sénéchal” och ”La Crau”. De båda sistnämnda domineras av distriktets berömda kullerstenar. Skörden är manuell och druvorna gallras två gånger innan de går in i vinkällaren. Vanligtvis arbetar man utan tillsatt jäst och skalurlakningen för de röda vinerna är lång, ofta en månad. Eklagringen sker aldrig i bara en typ av fat. Istället blandas stora ekliggare, med 600 litersfat och barriquer och en del får så gott som alltid bara ligga på betong innan allt blandas. Resultatet är klassiskt eleganta Châteauneuf-du-Pape-viner som kräver en del lagring (gäller både de vita och de röda), vilket inte utesluter att man kan njuta de här vinerna unga till en matbit!