Fasoli Gino

Gammelfarfar Amadio Fasoli skulle varit nöjd!

I det tidiga 1980-talet när större delen av de europeiska vin gårdarna fortfarande låg inbäddade i en kemisk dimma bestämde sig Amadios söner och sonsöner för att konvertera sina vingårdar till ekologisk produktion. Tio år senare var samtliga Fasoli Ginos odlingar eko-certifierade. Fasoli Gino blev, och är fortfarande, en källa till inspiration och ett stöd för andra producenter som konverterar till ekologisk odling inte bara i Soave, Veneto och Italien utan faktiskt i hela Europa.

I dag har fjärde generationen Fasoli börjat ta över rodret och unga herr Matteo Fasoli övervakar vingårdarna som sträcker ut sig mellan Colognola ai Colli och Illasi i Valpolicella. Trots generationsskiftet gör Matteo och Fasoli Gino viner som är trogna sitt ursprung och de vinifierar varje vingård separat för att framhäva mikroklimatets och jordmånens särart. I Sverige kan vi nu se prov på deras pionjärinsats i form av det vita vinet Soave Borgoletto som är en klassisk, elegant och ekologisk Soave för det i sammanhanget sympatiska 72kronor.