Menger-Krug

Det började med en fascinerande och oförglömlig provning under vinmässan Prowein i tyska Düsseldorf. På parkeringen utanför den fullpackade mässhallen i en för dagen inhyrd VW-buss satt Regina Menger–Krug och bokstavligen talat höll hov. Vinden slet i oss som andäktigt stod utanför bilen och frös och njöt av hennes fullständigt briljanta viner. Det sa, för att citera ett annat svensk-tyskt förhållande, ”bara klick”!

Familjen Menger-Krug har producerat vin sedan 1758 och som namnet antyder så är man en hejare på mousserande viner. Dock slutar likheterna med namnen vid att båda producerar högkvalitativt mousserande var och en på sitt håll. Familjenamnet är förbehållet för de mousserande vinerna medan man på de två egendomarna Motzenbäcker (Pfalz) och Krug’cher Hof (Rheinhessen) producerar otroligt eleganta, väldisciplinerade stilla viner på Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Spätburgunder, Sauvignon Blanc m.m. Alla i samklang med naturen och med ett närmast biodynamiskt förtecken. Har ni vägarna förbi Deidesheim i Pfalz är ett besök på det undersköna Villa im Paradise (VIP) anbefallet och har ni tur så har Regina kommit ur bussen och välkomnar er med öppna armar.