Artikelnr: 76696 Added: 2016 / 08 / 23

Bertola Amontillado

Till skillnad från fino som enbart lagras under flor under tre år så fortsätter amontillado att lagras upp till 12 år och får en mer uttrycksfull, oxiderad karaktär som är vansinnigt gott till en mustig svampsoppa.

Typ

Starkvin

Producenter

Diez-Merito

Land

Spanien

Ursprung

Jerez de la Frontera

Druva

Årgång

Content

375

ml

Alkoholhalt

18

%

Passar till

Griskött, Nötkött

 

89 kr  

Karaktär

Stor, komplex och mycket insmickrande doft med inslag av torkad frukt, hasselnötter, choklad, farinsocker och apelsinskal.

Passar till

Sitter som hand i handske till en värmande trattkantarellsoppa på höstkanten men också gott till blandad chark.

Vinifikation

Druvorna jäser på temperaturkontrollerade ståltankar och när alkoholen når 11% spritas vinet upp till 15% med hjälp av sprit gjort på vin. Därefter lagras vinet i tre år i solerasystem. Det är också då som det speciella jästtäcket “flor” bildas. Efter tre tillsätts än en gång alkohol som höjer alkoholhalten till 18% varefter vinet fortsätter att lagras 9 år i solerasystemet.