Artikelnr: 70881 Added: 2017 / 10 / 04

Hedges Cabernet Franc

Vår egen vinmakare Lars har satt ihop Cabernet Franc åt Hedges. Första gången det hände var drygt 10 år sedan då han kategoriserade deras fatlager, d v s provade alla deras fat, ca 300/dag, och rankade dem efter kvalitet och dömde ut de som inte höll måttet. Då hittade han plötsligt två fat makalösa fat av Cabernet Franc. Fat som ingen brydde sig om då Cab Franc rankades väldigt lågt i caven (ingen amerikan visste vad det var eller ville betala för det och producenten såg inte heller användningsområdet för det vinet). De där två faten byttes snabbt ut mot nya fat och ett av dem blev så småningom det första vinet i exklusiva “Twoson Club”. 

Så gick åren och varje år dök det upp underbar Cabernet Franc som de inte ville göra något med så vi bara blandade i druvan i andra viner (alltid med, bokstavligt talat, gott resultat). När Andreas och Lars var på besök tillsammans för några år sedan diskuterade de om de inte skulle be att få göra en ren Cabernet Franc för den svenska marknaden. Det fick de och så blev det vinet vi nu har i Sverige!

En anekdot är att volymen skulle varit mycket större men vi fick tillslut bara en eller två pall, resten behöll Hedges (!). Och idag vet vi varför: både de och andra har gjort ren Cabernet Franc sedan dess med druvor/vin från Hedges.

 

Typ

Rött vin

Producent

Hedges Family Estate

Land

USA

Ursprung

Red Mountain, Washington State

Druva

Cabernet Franc (100%)

Årgång

2013

Content

750

ml

Alkoholhalt

13,5

%

Passar till

Lamm, Nötkött

 

249 kr  

Karaktär

Detta smickrande vin avslöjar en rubinröd färg och en intensiv doft av svarta hallon, cassis, blommor och mineraler. Vinet har stor frukt, utmärkt densitet, renhet och balans samt en lång finish. 2013 är drickbar nu men kommer bara att förbättras under de närmsta 10-15 åren.

Vinifikation

 Druvorna kommer från Hedges egna odlingar, har jästs traditionellt och lagrats på en mix av olika ekfat (olika ursprung, tunnbindare, ålder, dock alltid 225 l) i ca 12 månader. Vinet vi har i Sverige är specialtappat för oss utan filtrering, och även om Hedges behöll en del av blenden och lät det bli en prototyp av egen Cabernet Franc så kan man säga att flaskorna vi har i Sverige är det enda som finns i exakt den versionen.