Artikelnr: 2724 Added: 2016 / 08 / 24

Les Lauzeraies Tavel

GULDMEDALJ I ÅRETS ROSÉ 2016

Klassisk Tavel rosé med terroiruttryck som år för år är i topp när Sveriges vinjournalister utsett Årets Rosé vid omröstningen till Årets Vin(n)are.

Typ

Rosévin

Producenter

Les Vignerons de Tavel

Land

Frankrike

Ursprung

Tavel

Druva

Grenache (48%)
Cinsault (32%)
Grenache Blanc (4%)
Syrah (3%)
Clairette (3%)
Mourvèdre (3%)
Carignan (3%)
Picpoul (2%)
Bourboulenc (2%)

Årgång

2015

Content

750

ml

Alkoholhalt

14

%

Passar till

Fisk, Grönsaker, Kalv, Kyckling

 

115 kr  

Karaktär

Frisk syra och fräsch fruktighet kombineras med kraft och struktur och med inslag av hallon, körsbär, röda vinbär och örter.

Passar till

Grillade fiskrätter, matiga och smakrika sallader eller till rätter av ljust kött.

Vinifikation

Skalen macererar med musten i uppåt 48 timmar innan musten pressas. Därefter jäser vinet vid låga tempraturer (13-14 grader) i 10 till 15 dagar. Det slutliga vinet blandas sedan samman och vilar kort tid på ståltank innan buteljering.

Lauzes betyder som bekant kalksten och då kan var och en räkna ut att vinet är präglat av sitt ursprung.

  • Les Lauzeraies Tavel får full pott, 5 av 5 när tidningen Gourmet utser 30 bästa vinerna för sommaren. "Rena pangpriset för den rosé-appellation som i långa tider ansetts tjusigast av alla".

    Gourmet nr 5 2015 7 juli 2015

  • 6 Plus till LL: "Körsbärsfruktigt med fin stramhet och lång friskhet. Drick till matig caesarsallad med mycket parmesan"

    Aftonbladet 30 april 2015

  • Håkan Larsson tipsar Les Lauzeraies Tavel i SVTs Gomorron till "Rökig fisk med salsiccia, bönor och grönt."

    SVT 27 mars 2015

  • " Tavel är motsatsen till lättsam och flörtig ljusrosa rosé. Här har vi istället mörk färg, massor med kraft och djup frukt körsbär och vildhallon. Matig rosé, som kommer gifta sig fint med grillade tonfisken."

    Dinvinguide.se 20 februari 2015

  • Les Lauzeraies tilldelades Silver under årets Allt om Vin-gala i kategorin "Årets Rosé".

    Allt om Vin 15 december 2014

  • "Klassisk sommarrosé från Sydfrankrike: fylliga hallontoner med friska jordgubbar och kryddig syra, Perfekt till sallad Nicoise med tonfisk och ägg."

    SvD 17 augusti 2014

  • "Körsbärsfruktig med fin stramhet och lång friskhet. Drick till matig caesarsallad med mycket parmesan." +++++

    Aftonbladet 16 april 2014

  • Expressen tipsar om Les Lauzeraies Tavel 2012 och ger den fem getingar,"Smakrikt med bra koncen tration. Drag av hallon, färska örter och en aptitretande fruktsyra".

    Veckans Viner v. 46, Expressen 14 november 2013

  • Les Lauzeraies får högsta betyg när Dagens Nyheter går igenom årets roséutbud!

    Dagens Nyheter 18 maj 2013

  • Allt om Vin ger full pott "FYND" till Les Lauzeraies i tidningens stora rosévinstest i nummer 6/2013. Så här lyder omdömet... "Stor och öppen doft med söt, ursprungstypisk ton av gräddkola. Mjukfet, nästan vaniljsöt smak i lång, fullmogen, välmatad, ursprungstypisk stil".

    Allt om Vin 6/2013 17 maj 2013

  • I GP:s stora rosévinstest får Les Lauzeraies full pott (5 fyrar) av vinjournalisten Thomaz Grehn. Så här låter omdömet: " Mäktig, fruktig, fullmatad, typisk Tavelrosé. Funkar lite som V-power från ett känt bensinbolag. Kostar en slant mer än 95- oktanigt (läs: blekare Provencevinerna), men ger mer hästkrafter för pengarna. Mycket bra pris på ett Tavel."

    GP.se 11 maj 2013

  • Sydsvenskans Anders Fagerström botaniserar bland årets rosévinsflora och Lauzeraies är självklart med bland favoriterna.

    Sydsvenska Dagbladet 4 maj 2013

  • NWTs vinskribent Sofia Ander går på djupet vad gäller Tavel och botaniserar bland de tre olika terroir-vinerna från Les Vignerons de Tavel. Les Lauzerais Tavel beskrivs som "Snyggt, fräsch och ren stil med mineraltoner och bra längd." Låter gott!

    NWT.se 13 april 2013

  • 5 solar i TV4!
    Bengt Frithiofsson utnämner Les Lauzeraies till Systembolagets bästa rosévin.

    TV4 8 april 2011

  • Fynd till Les Lauzeraies i Dagens Industri Weekend!
    "Den 1 april kommer 2010 Les Lauzeraies Tavel för under hundralappen. Klassiskt och typiskt - ett riktigt bra rosévin för finsmakare".
    Anders Röttorp DI Weekend

    DI Weekend 25 mars 2011