Brunello di Montalcino

Dagens vintips: Brunello di Montalcino “La Fuga” 2013, nr 12330, 299kr. Druvan sangiovese, Toskanas stolthet, kallas brunello i området runt staden Montalcino, därav namnet “Brunello di Montalcino”. “La Fuga” är en liten, oerhört vackert belägen gård i området Brunello di Montalcino. Vinet har en stor, nyansrik doft med inslag av nypon, mörka körsbär, choklad och …

Läs Vidare

Chiara Condello

Chiara Condello föddes likt ett annat italienskt underbarn, Giulia Negri, upp på en vinegendom och i likhet med Giulia pluggade hon ekonomi och ville mer än bara förvalta. Även om hon på senare tid också tagit över föräldrarnas stora egendom är hennes skötebarn “Chiara Condello Le Lucciole” en liten, väl utvald markplätt av lera på …

Läs Vidare

Chardonnay

Ni vet det där skämtet om nonsens-prataren som säger ”Jag dricker aldrig chardonnay, jag dricker bara chablis”. Det handlar om den djupa okunskap som ofta finns kring druvan chardonnay. Skälet till att det blivit så är att druvan är så förbålt bra. Kejsare i Bourgogne och Champagne, framgångsrik i USA, Australien, Sydafrika, Italien… ja, snart …

Läs Vidare

Pizza med zucchini, kapris och rökig majonnäs

Det här blev sensommarens favorit, fantastiskt gott om jag får säga det själv. I vanliga fall är det tomatsåsen som är en smakbärare i mina pizzor, men toppad med kapris och rökig majonnäs så får såsen spela andra fiolen och jag väljer en snabbvariant. Det här behövs till en pizza – förrätt för två eller …

Läs Vidare

Augusti-rosé!

Alltfler har upptäckt att rosévin fungerar bra hela året. Inte bara i maj, juni och juli. Les Lauzeraies 2018, nr 2724, 119kr är ett ekolgiskt vin från roséernas mecka, Tavel. “Fruktig smak med inslag av mogna jordgubbar, granatäpple, körsbär och persika. Serveras vid cirka 10°C till grillade fiskrätter eller till rätter av ljust kött.”

Läs Vidare

Festligt bubbel!

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne, nr 7725, 149kr. “Torr, nyanserad smak med inslag av äpplen, bröd, choklad och citrus. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.”

Läs Vidare