De vackraste vitvinerna

Det finns vinmakare och så finns det vinmakare. Till de sistnämnda hör Clotilde Davenne – “Drottningen av Chablis”, “Madame Precision”… kärt barn har många namn. I Sverige är hon kanske mest känd för sitt fina och friska bubbel “Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne”, nr 7725, 149kr (nr 77741, 325kr magnum), men tro det eller ej: …

Läs Vidare

Pavlova med lemoncurd och vaniljgrädde toppat med frukt och bär

Vi är inne i årets fjärde vecka, så min fråga blir, håller du fortfarande dina nyårslöften? Om nyårslöftet är att sluta med socker, skall du sluta läsa här för temat denna vecka är dessert. I vinproducerande länder har de en tradition med många desserter och bakverk där äggulor ingår. Min enkla förklaring till det är …

Läs Vidare

Les Sorts – en fin sort

Ni som ännu inte upptäckt Les Sorts 2017, nr 70217, 115kr, har all anledning att göra det. Här har Ni ett rejält och smakrikt vin i elegant tappning, från distriktet Montsant, granne med (betydligt dyrare) Priorat. “Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, björnbär, ceder, skogshallon och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter …

Läs Vidare

Ny årgång av fin-cava

Sedan några år har vi blivit bortskämda med att Systembolaget släpper en begränsad volym av Gramona Imperial, nr 92682, 219kr, i början av december. I år kommer den istället redan i januari. Bara att tacka och ta emot! Det här är inte en cava vilken som helst utan en cava Gran Reserva. Det innebär att …

Läs Vidare

Désirée – det perfekta husvinet

La Cuvée Désirée 2018, nr 6321, 79kr, släpptes i Sverige i september 2019. Rimligt smaksatt och med en smak som påminner om högre prislappar har det snabbt blivit mångas favorit. Inte minst som “husvin”, alltså ett vin som vi alltid har hemma. Fungerar när Du bara ska ta ett litet glas till fisken på onsdagskvällen …

Läs Vidare

Kalkon med plommon- och portvinssås, gräddkokt grönkål och smashad Västerbottenspotatis

Här kommer årets första recept som går ganska snabbt att tillaga med lite planering. Börja med att koka potatisen, förbered potatisen och gör såsen medan kalkonen är i ugnen och tillaga grönkålen när potatisen är i ugnen, Det här behövs till 4 personer 600 gram kalkonfilé 1 msk smör 1 tsk salt 1 krm nymald svartpeppar …

Läs Vidare

Vintervitt vin

Vi tipsar om några vitviner som smakar så mycket att de håller kylan stången, också i januari. Domaine de Brescou Chardonnay 2016, nr 71421, 109kr. Smakrikt vitt från Languedoc. Les Sorts Blanc 2018, nr 74745, 169kr. Smakrikt vitt med ekinslag från Montsant. Girard Chardonnay 2017, nr 74963, 225kr. Smakrikt med inslag från Kalifornien. Hohenrein Riesling …

Läs Vidare

Gott Nytt Pizzavin!

Först som sist: Gott Nytt År! Och hur brukar vi svenskar inleda det nya året så om inte med pizza? Denna må sedan vara vegetarisk eller carnivorisk, toppad med ananas eller banan eller inget alls. Men oavsett det, påstår vi att vi har det perfekta pizzavinet i La Corte del Pozzo Bardolino 2018, nr 2340, …

Läs Vidare