Grillad ryggbiff med hemslagen bearnaisesås och “tvådagars pompa”

$img['alt']

Ingredienser

Entrecote

4 x 250 gr välhängd ryggbiff

Salt och peppar

Bearnaisesås

4 st ägg

300 gr smör

1 kvist dragon

8 st vitpepparkorn

2 st schalottenlökar

0,5 dl vitvinsvinäger (eller ännu hellre dragonvinäger)

1 msk finhackad persilja

6 st finhackade dragonblad

Pommes

4 stora bakpotatisar

1,5 L frityrolja

Tillvägagångssätt

  1. Salta och peppra köttet och grilla hastigt på varm grill (ca 3-4 minuter på varje sida beroende på tjocklek på köttet.

    Bearnaise

  2. Smält smöret på svag värme i en kastrull.Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt.
  3. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans dragonkvist, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften. 
  4. Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
  5. Rör ner äggulor och vispa tills såsen tjocknar. Akta så det inte blir äggröra…
  6. Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning.

    Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.

    PommesDag 1

    1. Skala potatisarna och skär dem i cirka 1 ½ centimeter tjocka stavar. Skölj dem och torka dem med en handduk
    2. Värm oljan till cirka 160 grader. Lägg ned en handfull av potatisstavarna och fritera i 5–10 minuter (obs lägg inte ner för mycket på en gång)
    3. Plocka upp potatisen när de är näst intill helt mjuka men ännu är bleka. Fritera resten av potatisarna på samma vis.
    4. Ta upp med en hålslev och låt stavarna droppa av i ett durkslag.

     

    Dag 2 (går naturligtvis att göra samma dag som ovan om man hellre vill det)

    5. Värm oljan till cirka 180 grader. Lägg ner pommes fritesen igen och fritera tills de får lätt gyllene färg och går av när man böjer på dem. Ta upp dem och låt oljan rinna av. Salta och servera omedelbart.