Halstrad gravad skrei med räkröra och picklad fänkål

Vi är mitt inne i skreisäsongen och jag vill dela med mig av ett fantastiskt god och lättlagad rätt och en Chardonnay i glaset lyfter den ytterligare några snäpp.

Halstrad gravad skrei med räkröra och picklad fänkål
Det är behövs för två personer
300 gram skreifilé
2 msk salt
½ msk krossad rosépeppar
2 msk socker
6 msk finhackad dill
Smör att steka i
Tångrom och fänkålsvippor att toppa med

Räkröra
En ny favorit för mig är Västerviks Senap, det ger en härlig touch, det här kan också serveras på nybakt bröd till frukost.
1 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
3 msk dill
1 msk Västerviks Senap
3 msk röd tångrom
200 gram skalade räkor
2 mosade kokta ägg
Salt

Picklad fänkål
1 tunt skivad fänkål
½ dl socker
¼ dl ättika (12 %)
½ dl vatten
Gör så här:
1. Blanda salt, rosépeppar, socker och dill. Dela fisken i 2 bitar och vänd bitarna i blandningen. Låt dem ligga i rumstemperatur ca 1/2 – 1 timme.
2. Picklad fänkål: Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra från värmen och lägg ner fänkål och låt svalna.
3. Räkröra: Blanda ingredienserna till räkröran och smaka av med salt.
4. Borsta bort ”salt-och sockerblandningen” från skreien. Stek några minuter på varje sida.
5. Toppa skreien med fänkålsvippor och tångrom och servera räkröra och pickad fänkål.

Vintips: Två alterantiv eller varför inte ta båda?  Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2019 (varunr 5562, pris 129,-) och/eller Domaine Trouillet Saint Veran 2019 (varunr 78848, pris 179,-). Jag föredrar att servera dem runt 12 grader i en stor kupa, lufta gärna 30-45 minunter innan servering.

Erik Grödahl
Ambassdor