Goedhart Family

Heter man Goedhart är vinets namn klart. Brent heter Goedhart. Tydligen ett gammalt holländskt namn. Betyder högst sannolikt samma sak som Goodheart. Fast visst låter Goedhart coolare? Dessutom påminner det inte om ett bildäck.

Så långt allt väl. Nu återstod bara att göra ett bra vin. För att göra bra vin är det bra att studera önologi och vitikultur eller ändå hellre: födas in i en vinfamilj. Allra bäst är förstås både och. Goedhart är både och.

Brent hade namnet och till det la han sina studier och en fru som hade resten.

Heter man Hedges och är uppfödd i Seattle och på Red Mountain i Washington State, USA, ja då är man infödd i en vinfamilj. Sarah föddes Hedges.

Så långt allt väl. Hon hade mycket väl kunnat nöja sig med att ta över efter farbror Pete i familjens vineri en dag. Men nej, hon skulle absolut studera också. Följaktligen bar det av till Kalifornien. Där studerade hon och hittade både man och ett namn till sitt eget vin.
Resten är pågående historia.
År 2006 kom det första egna vinet, Goedhart Syrah. Det blev kult redan innan det nådde marknaden. Inget lätt tryck att ha på sig för det unga vinmakarparet. Årgångarna 2007, 2008 och 2009 har dock inte gjort någon besviken och Goedharts rykte bara växer. Precis som familjen. Vid sidan om Goedhart Syrah har Sarah och Brent hunnit med att få till lille Lucas och i somras kom näste lille parvel också.

Vingården då? Jo, den ligger inklämd i den lite större vingården Bel´Villa, vilken gränsar till områdets båda giganter Hedges Family Estate och Ca de Solare, alltså Antinoris ställe, på Red Mountain. Bel´Villa har planterats av Red Mountain – pionjären Tom Hedges, som, har ni redan räknat ut, också är pappa till Sarah.

Bel´Villa är en av få vingårdar i området som har lite ålder på sin Syrah. 10 – 15 år låter inte mycket, men är det i det här sammanhanget. Kom ihåg att man knappt odlade vin i område för 20 år sedan!
Produktionen är liten, några tusen buteljer per år och omvårdnaden är minutiös. Minst sagt. Sarah och Brent är fanatiska i sitt hantverk och det är ingen tillfällighet att Goedhart Syrah snabbt nått den kvalitet och status det har.