Svamp-och citronfyllda pastarullar med gräddig tomatsås

Det här var en mycket uppskattad rätt som jag ofta avslutade mina italienska provningar med i början av min vinprovningskarriär i början av 2000-talet, sen har den fått “samla damm”, men nu är det dags för comeback.

Svamp-och citronfyllda pastarullar med gräddig tomatsås
Det här behövs till 4 personer
100 gr skogschampinjoner + 100 gr portabella (alternativ 200 gr skogschampinjoner beroende på tillgång)
1 dl finhackad purjolök eller salladslök
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk rivet citronskal
1 msk pressad citronsaft
250 gr ricottaost
1 ½ dl riven parmesan- eller Västerbottensost
1 äggula
½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
250 gr färska lasagneplattor
Tomatsås:
2 msk olivolja
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 pkt passerade tomater, 500 gr
1 tsk mejram
1 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
2 dl vispgrädde

Till gratinering:
1 dl riven parmesan- eller Västerbottensost

Gör så här:
1. Hacka svampen och fräs den med purjolök/salladslök och hackad vitlök i oljan ca 10 min under omrörning.
2. Tillsätt rivet citronskal och citronsaften. Låt svampen kallna.
3. Tomatsås: Fräs lök och vitlök i olivoljan. Tillsätt tomatpuré, tomater, mejram, salt och peppar. Sjud ca 5 min. Tillsätt därefter vispgrädde och sjud ytterligare ca 10 min. Ställ åt sidan.
4. Blanda svampen med ricottaost, den rivna osten, äggula, salt och peppar.
5. Sätt ugnen på 250o. Dela plattorna på mitten och lägg 2 msk av fyllningen på varje platta och rulla ihop. Dela rullen på mitten och ställ dem i en smord ugnssäker form.
6. Häll tomatsåsen över rullarna. Strö på 1 dl riven ost och gratinera ca 10 min tills osten får färg. Rätten går att förbereda och ha på lut i kylen. Gratineringstiden bli då lite längre.

Vintips: Med en touch av Italien på tallriken så blir det per automatik italienskt i glaset. La Corte del Pozzo Bardolino 2020 (Nr 2340, pris 95,-) är ett av de mest hållbara viner som finns på Systembolagets hyllor om vi tittar på alla aspekter. Producenten är en av pionjärerna inom ekologiskt jordbruk, de började redan på 1980-talet. Det är lättviktsflaska, vilket ger lägre miljöpåverkan, men också ett lägre pris tacka vare lägre kostnader för transport. Men det viktigaste är de sociala aspekterna, på vingården jobbar socialt missgynnade unga vuxna. Det är ett samarbete med kommunen som har gett en grupp människor möjlighet att försörja sig själva. Bara det en anledning att köpa några flaskor extra. Jag brukar avnjuta det här vinet lite svalare, runt 13-15 grader.

Erik Grödahl
Ambassdor