Ugnsbakad torsk med sprött täcke, smashad parmesanpotatis, remouladsås och kapris- och citronsmör

Det här är ju bara för gott, ugnsbakad torsk med sprött täcke, smashad parmesanpotatis, remouladsås och kapris- och citronsmör. Perfekt att avnjuta när skreien kommer efter årsskiftet eller med torsk fiskad i någon månad med “r” i. Beställ hem vinerna i god tid innan, för det är de som bidrar till helhetsupplevelsen.

  1. Det här behövs till fyra personer
    600-800 gram torskfilé eller 4 bitar torskrygg
    Olivolja
    Salt och peppar
    1 dl pankoströbröd
    ½ dl finhackad persilja och basilika
    1 dl finriven parmesan/Västerbottensost
    2 msk olivolja
    Citronsmörsås
    150 gram smör
    1 finhackad vitlöksklyfta
    ½ citron skalad skuren i mindre bitar
    2 msk finhackad kapris
    Smashad parmesanpotatis
    1 kilo mandelpotatis eller delikatesspotatis
    4 msk olivolja
    3 krossade vitklöksklyftor
    50 gram riven parmesanost
    2 tsk flingsalt
    2 krm svartpeppar
    Remouladsås
    2 dl crème fraiche
    3 msk majonnäs
    2 msk kapris
    3 msk hackad persilja
    1 tsk torkad dragon
    Salt och svartpeppar
    Rör ihop alla ingredienser till remouladsåsen och låt den vila i kylen.
    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 225 grader, stek sedan fisken och potatisen tillsammans.2. Smashad parmesanpotatis: Koka potatisen nästan klar i lättsaltat vatten, låt den svalna. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper (använd halva plåten så att formen med fisk ryms). Tryck till potatisen med en stekspade så att de blir platta och går sönder. Krossa vitlöksklyftorna och lägg runt om. Ringa över olivolja och strö över parmesan, salta och peppra.
    3. Blanda pankoströbröd, örter, ost och olivolja, lägg fisken i en eldfast form, salta och peppar, droppa över olivolja och fördela pankoblandningen över fisken. Stek i mitten av ugnen cirka 20 minuter (innertemperatur 48-50 grader) tillsammans med potatisen.
    4. Kapris- och citronsmör: Kok smöret gyllenbrunt, tillsätt vitlöken under omrörning och låt den koka med ett par minuter innan du rör ner citron och kapris.
    5. Servera
    Dryckestips: Här passar det bra med en fet Chardonnay från Kalifornien eller en vit Rioja. I beställningssortimentet hittar Ni Girard Chardonnay 2015 (varunr 74963, pris 225,-) och Muga Blanco 2018 (varunr 72877, pris 125,-). Min rekommendation är prova båda, servera runt 12 grader.
Erik Grödahl
Ambassdor