Vegetarisk bolognese med blomkål och svamp

Den här veckan blir det vegetariskt på tallriken. En bolognese med blomkål och svamp är bra för både knopp och kropp förutom att det även är ett bra miljöval. Om vi bortser från favoriten råbiff så äter vi väldigt lite kött hemma och det är inget medvetet val utan det bara blir så.
Vegetarisk bolognese med blomkål och svamp
Det här behövs för fyra personer
250 gram skogschampinjoner
1 medelstor blomkål
1 finhackad gul lök
2 stjälkselleri skuren i små tärningar
1-2 vitlöksklyftor skuren i tunna skivor
1 finhackad liten röd pepparfrukt
1 msk timjan
1 tsk krossade fänkålsfrön
4 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater (Mutti)
Pasta
1 ½ riven parmesan eller annan långlagrad hårdost
Olja och smör till stekning
Salt och grovmalen svartpeppar
Basilika

Gör så här:
1. Ansa skogschampinjonerna och kör dem med en mixerstav till små bitar. Riv blomkålen på ett rivjärn alternativt mixa så det blir som små riskorn.
2. Fräs lök, vitlök, och selleri i olja i en gryta tills det blir mjukt, låt pepparfrukten, timjan och fänkålsfrön fräsa med de sista minuterna.
3. Stek svampen 3-5 minuter i en stekpanna och blanda sedan med löken.
4. Stek blomkålen och blanda med lök och svamp. Låt det fräsa med tomatpuré ett par minuter.
5. Tillsätt krossade tomater, salt och grovmalen svartpeppar, låt det puttra 15-20 minuter.
6. Koka pastan al dente och blanda med såsen.
7. Servera och strö över ost och basilika.

Vintips: Bolognesens ursprung är staden Bologna i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Emilia-Romagna är på något sätt hjärtat i italiensk gastronomi, det är mycket som vi äter som kommer därifrån, bl.a. Parmignano Reggiano och Prosciutto de Parma. Från byn Predappio kommer både personen och vinet Chiara Condello. Vinet som har varunr 91224 och kostar 169,- är numera i beställningsortimentet och de är ett utmärkt vinval till denna vegetariska bolognese. Serveringstemperatur 16-17 grader, lufta gärna några timmar innan servering.

Erik Grödahl
Ambassdor