Vit Pizza med rökt lax

Pizza är något att det vinvänligaste som finns och för mig är denna Pizza topp 3 genom alla tider, prova, du blir lycklig.

Vit Pizza med rökt lax

Det här behövs för 3-4 personer:
Om du vill göra det som en snabbpizza en fredag kväll kan du förbereda såsen kvällen innan och bara värma upp den innan du breder ut den eftersom den tjocknar när den kyls ner. Degen kalljäser du under dagen.
Pizzadeg
25 gram jäst
3 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
3 msk olivolja
7-8 dl vetemjöl

Vit sås
8 msk smör
6 finhackade vitlöksklyftor
2 ½ dl grädde
1 dl vitt vin
2 tsk Maizena utrörd i lite vatten
6 dl finriven parmesan/Västerbottensost

Fyllning
200 gram rökt lax
200 gram mozzarella
100 gram chevre
Marinerade kronärtskockor
Kapris
Spenat
Salt
Svartpeppar

1. Deg: Degen räcker till 2-3 Pizzor. Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt och olivolja. Jobba in mjölet till en smidig deg. Låt jäsa 45 minuter.
2. Vit sås: Smält 1 msk smör i en kastrull, låt den fräsa på medelvärme 2-3 minuter utan att den tar färg, tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt grädden och låt det koka upp, rör ner maizenan och låt koka ett par minuter tills grädden har tjocknat. Rör ner resten av smöret tills det smälter, avsluta med osten och rör tills allt har smält, smaka av med salt och nymald svartpeppar.
3. Bred ut såsen över Pizzorna, toppa med Mozzarella, Chevre, kapris, kronärtskockshjärtan och spenat. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 10-15 minuter. Lägg på laxen innan servering.

Dryckestips:
Trots att vinet kommer från en av Sydafrikas främsta producenter finns det inte på hyllan utan ligger i beställningssortimentet. Mullineux Kloof Street Chenin Blanc 2018 (varunr 73702, pris 139,-) har en stor doft med toner av färska stenfrukter, vinets friska syra mjukas upp av den vita såsens syra och den rökta laxens sälta, en utmärkt kombination.

Erik Grödahl
Ambassdor