Webprovning med Erik Grödahl

Fredag 17 april körde vi vår första webprovning live. Du hittar den här nedanför – det går naturligtvis bra att så att säga köra den i efterhand också:

Var med på webprovning!

Det är vår ambassadör Erik Grödahl som leder provningen. Han presenterar några av våra populäraste viner via länken här nedanför. Erik kommer bland annat berätta om hur ni bäst avnjuter de här viner till vårens och sommarens festligheter. Det finns också förslag på tilltugg som ni själva kan förbereda för att avnjuta kvällen på bästa sätt. Provningen tar cirka en timme.

Erik kommer i tur och ordning att presentera följande viner som alla finns i en Systembolagsbutik nära dig:

La Désirée Chardonnay 2018 (varunr 6321, pris 79 kr)
Les Lauzeraies Tavel 2019 (varunr 2724, pris 129 kr)
La Corte del Pozzo Bardolino 2019 (varunr 2340, pris 95 kr)
Les Sorts Selecció 2017 (varunr 70217, pris 115 kr)

Tilltugg

I tre av recepten behövs majonäs, så börja med att göra en grundsats som blir cirka 2-2,5 dl.
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1,5-2 dl rapsolja
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistens.

Mousse på torskrygg serveras i rågchips toppat med räkor (räcker till 15-20 serveringar som tilltugg) – serveras till La Desirée

140-150 gram torskrygg
½ liter vatten
3 msk grovsalt
3 msk smetana/créme fraiche
20-30 gram smör
1-2 msk finhackad dill
2 krm liquid smoke

Koka upp vatten och grovsalt, sänk temperaturen, lägger ner torskryggen och låt den dra cirka fem minuter. Ta upp med hålslev och lägg i en bunken tillsammans med smetana/créme fraiche, smör hyvlat med osthyvel, dill och liquid smoke. Rör ihop och låt vila i kylen.

Räkor i saffranskräm – serveras till Les Lauzeraies
1 – 1 ½ dl majonnäs
3-5 msk créme fraiche
1 påse saffran
½ krm cayennepeppar
Salt
Vitpeppar
100 gram skalade räkor
100 gram stekta finhackade skogschampinjoner

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar.

Minipizzor med mozzarella, kapris och paprika – serveras till Bardolino

Använd tortillabröd, ett bröd räcker till fyra smakportioner
Fyllning (räcker till 10-12 mindre pizzor)
1 dl koncentrerad tomatpuré
2 msk vatten
1 buffelmozzarella
1 röd paprika i mindre bitar
1 skivad röd chili
2 msk kapris
0,5 dl riven smakrik ost (exempelvis Västerbotten eller Allerum herrgård)
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda tomatpurén med lite vatten och smaksätt med lite salt, bred ut röran över ”pizzabottnarna” Skiva mozzarella och fördela över pizzorna. Lägg paprikan, chili, kapris och strö över riven ost. Grädda hastigt till osten har smält, servera direkt eller sen, fungerar lika bra varm som kall. Toppa med srirachamajonnäs (blanda en ½ dl majonnäs med ½ tsk sriracha).

Stekt halloumi med rökig majonnäs – serveras till Les Sorts Selecció
Rökig majonnäs (serveras med stekt halloumi)
Beräkna cirka 50 gram halloumi per person. Toppa med rökig majonnäs (blanda ½ dl majonnäs med 1 krm liquid smoke).

 

 

Anna Sundin
Ambassdor