Artikelnr: 79054 Added: 2016 / 08 / 24

Mazuelo de la Quinta Cruz

100% Mazuelo från Rioja hör verkligen inte till vanligheten. Mazuelo de la Quinta Cruz eller MDLVX är namnet både på vinet och det hyllade samarbetet mellan den svenske vinmakaren Lars Torstenson och Miguel Merino. Det var den senare som ville att de båda vännerna skulle göra ett vin tillsammans i samband med att Torstenson lämnade Domaine Rabiega/Clos Dière 2006 och blev en “fri fågel”. Druvorna till MDLVX odlas i vingården vid “femte korset” (quinta cruz) just utanför byn Briones i hjärtat av Rioja.

Typ

Rött vin

Producent

Bodegas Miguel Merino

Land

Spanien

Ursprung

Rioja

Druva

Mazuelo (100%)

Årgång

2014

Passar till

Lamm, Ost, Vilt

Märkning

Storlek

750

ml

Alkoholhalt

13,5

%

 

199 kr  

Karaktär

Frisk, elegant och välbalanserad med inslag av mörkröd frukt, blåbär, örter, choklad och lätt rostad ekfatston.

Passar till

Grillade lammkotletter, viltgryta eller hårdostar tex manchego

Vinifikation

Druvorna skördas för hand från vingården La Quinta Cruz i Briones i början av oktober. Vingården La Quinta Cruz planterades på tidigt 80-tal och är delad i två mycket olika delar. Den lägre delen med lerjord vetter mot söder medan den högre, stenigare delen ligger mot nordväst. Väl i vineriet jäser vinet på tempraturkontrollerade ståltankar och därefter vilar vinet på franska och amerikanska ekfat (70/30) i 12 månader innan vinet återigen får vila kortare tid på ståltank innan det slutligen buteljeras.

Mazuelo, som ofta ingår i en klassisk Rioja men då endast med ett par procent, kallas också Carignan på andra håll i Världen.