Artikelnr: 77559 Added: 2016 / 10 / 25

Motzenbäcker Rurale Chardonnay

Méthode rurale eller méthode ancestrale skulle kunna översättas med ”bonn-metoden” respektive ”gammaldags metoden” och anses rent allmänt vara de mousserande vinernas urmoder. Här ger Marie Menger-Krug sig på att göra en rurale av chardonnay och lyckas fantastiskt bra!

Typ

Mousserande vin

Producent

Menger-Krug

Land

Tyskland

Ursprung

Deutscher Sekt

Druva

Chardonnay (100%)

Årgång

2012

Content

750

ml

Alkoholhalt

11,5

%

Passar till

Aperitif, Fisk

 

299 kr  

Karaktär

Elegant, frisk och bördig med inslag av citrus, gröna äpplen rostat bröd och mineral. Drick gärna i stora glas så aromerna frigörs bättre.

Passar till

Som aperitif och till lättare fisk- och skaldjursrätter.

Vinifikation

Druvorna skördas för hand från Menger-Krugs bästa vingårdslägen runt Diedesheim i Pfalz. Till skillnad från méthode traditionelle, alltså den som används i bland annat Champagne och där vinet jäses två gånger (först en fullgången jäsning i tank, som sedan följs av en igångsatt andra jäsning i flaskan), sker allt i ett svep när vi talar om den ursprungliga metoden. Kort sagt startas jäsningen i en tank och när runt 20 g socker återstår flyttas det jäsande vinet till flaska och får jäsa färdigt där. Resultatet är ett mousserande vin med lägre tryck än till exempel en champagne. Methode Rurale brukar ge lite rustika och ruffiga viner men så är inte fallet när Marie Menger-Krug lägger ner sin själ i vinet utan här har vi ett elegant, på gränsen till sublimt mousserande vin med härlig mousse.