Zucchinirullar fyllda med spenat och ricotta

Den rådande situationen i omvärlden inbjuder till att mer än någonsin äta säsongsanpassat och i den mån det är möjligt närodlat, så här kommer ett recept på det temat.

Zucchinirullar fyllda med spenat och ricotta

Det här behövs till 2 personer
1 vitlöksklyfta
200 gram färsk spenat
250 gram ricotta eller kesella
50 gram riven Västerbottensost
1 tsk finrivet citronskal
1 stor zucchini
Riven Västerbottensost att toppa med
Olivolja
Salt och grovmalen svartpeppar

Servering
4 msk smör
Färska örter

Gör så här:
1. Stick en gaffel i vitlöksklyftan. Värm en stekpanna och tillsätt olivolja tillsammans med spenaten, rör om med vitlöksgaffeln tills spenaten drar ihop sig.
2. Lägg spenaten i en sil eller ett durkslag och låt den svalna. Pressa ut vätskan och skär den i små bitar.
3. Rör ihop ricotta/kesella, spenat, Västerbottensost och citronskal. Smaka av med salt och svartpeppar.
4. Hyvla/skär zucchinin i tunna skivor och sätt ugnen på 225oC.
5. Lägg zucchiniskivorna bredvid varandra på en skärbräda eller arbetsbänk.
6. Fördela spenat-och ostblandningen på ena sidan av zucchiniskivorna och rulla ihop.
7. Pensla en eldfast form med olivolja och sätt rullarna tätt ihop, strö över riven Västerbottensost och stek i ugnen cirka 20 minuter.
8. Bryn smöret i en kastrull och blanda med färska örter. Droppa smöret över zucchinirullarna innan servering.

Vintips: Här passar det utmärkt med ett lätt och svalt rött vin. Det blir en av mina sommarfavoriter, Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino 2021 (Nr 2340, pris 95,-). Serveringstemperatur 13-15 grader.

Erik Grödahl
Ambassdor