Bodegas Franco Españolas

Skumt namn kanske det där, Franco-Españolas. I alla fall om man inte talar spanska. Så konstigt är det nu inte. Namnet talar i två ord om hur Rioja kom till. Det var när vinlusen slog till i Bordeaux som många fransmän styrde kosan mot norra Spanien och slog sig ner i Rioja och en rad fransk-spanska projekt startades. Ett av dem är Bodegas Franco-Españolas, som idag räknas till Riojas både mest klassiska och bästa producenter.

 

Den anrika familjefirman, grundan 1890, stoltserar med ett magnifikt huvudkontor mitt i Riojas huvudstad Logroño, alldeles vid floden Ebro, som förr var så viktig för transporter både av vin och materiel till vingården och källarna. På tal om källarna, har Bodegas Franco-Españolas bevarat det mesta av de gamla lokalerna i Logroño intakta. Medan en stor del av produktionen flyttats närmare vingårdarna är de gamla källarna i Logroño omgjorda till vad som måste anses vara en mix av museum, lager och festlokaler för uthyrning (jodå, hugade kan hyra in sig, till exempel för att fira en födelsedag eller varför inte ett bröllop?).

 

Vinerna då? Jodå, vore de inte bra skulle vi inte arbeta med dem! Här hittar vi i bästa mening klassisk Rioja i Rioja Bordon, ett fantastisk och högst personligt vitvin i Viña Soledad Tete de Cuvee (18 månader i vitek från Ohio och många år i butelj innan det säljs), en mer modernt hågad Rioja i Excelso och mycket, mycket annat. Som om det inte räckte med alla fina riojor har Bodegas Franco-Españolas dessutom en bodega i Ribera del Duero (Valparaiso).