Bodegas Ochoa

När kvaliteten på 1980-talet på riktigt kom till Navarra var det legendaren Javier Ochoa som stod där mitt i blåsten och experimenterade som chef på Evena (Estacíon de Viticultura y Enología de Navarra) och utvecklade och bjöd omvärlden på sina slutsatser. Samtidigt byggde han upp sitt eget sound eller snarare sin egen stil. Ochoas viner kom tidigt i det “Nya Navarra” att stå för den moderna och sjungande Navarra-frukten.

Sedan dess har en hel del vin runnit genom struparna och idag har Javiers och Marivís barn, Adriana och Beatriz, tagit bodegan in i den nya samtiden. Det innebär inte att Javiers revolutionerande och fruktdrivna stil är övergiven, bara att den kompletterats med döttrarnas ambitiösa utvecklingsprojekt (äpplet faller aldrig långt från päronträdet och det där).

Men egentligen börjar Ochoas historia långt tidigare. Redan för cirka 160 år och sex generationer sedan var familjen verksam som vinodlare i Navarra. Idag sköter den 145 hektar, som till merparten är ekologiskt certifierad (en del mark är under konversion). Vid sidan om druvor odlas oliver och bodegans olivoljor är i likhet med vinerna välrenommerade. Experimentlustan är stor och utvecklingsprojekten många; hur stresståliga är vinstockarna när det kommer till torka, vad är bäst när det kommer till odling mellan raderna i vingården, kan vi göra bra mousserande vin med låg alkoholhalt?

Nyplanteringar sker med sticklingar från de egna gårdarna och jästen som används består i huvudsak av fyra varianter som isolerats i de egna vingårdarna och därefter odlats för användning i de egna källarna.

Vi tror inte att vi överdriver när vi säger att familjen Ochoa står för både det mest nyskapande och det mest traditionella när det kommer till vin i Navarra. Hursomhelst är vi väldigt glada att få arbeta med den här lika vänliga som vinliga och skickliga familjen.