Cognacs Francois Voyer

Familjeföretaget Cognacs Francois Voyer tillhör varken de största eller mest kända producenterna i området, men dess versioner av konjak rankas bland de bästa. Det hör inte till ovanligheterna att en Voyer finns på avec-vagnen när vi äter på finkrog i Frankrike. Smått unikt är att Voyer bara gör konjak från det finaste området Grande Champagne, Cognacs hjärta och sedan 1938 officiella Premier Cru-läge.

Idag äger Voyer 28 egna hektar i Grande Champagne. Vid sidan om de egenodlade druvorna har de också nära samarbete med andra odlare i Premier Cru-läget. Man arbetar uteslutande med ugni blanc som druva. Produktionen leds sedan några år av önologen med mera Pierre Vaudon. Han ansvarar för ett tiotal produkter som exporteras till ett trettiotal länder, däribland numer också Sverige.

Familjen Chauchet Voyer har gjort konjak i Grande Champagne sedan 1870 och är nu inne på femte generationen som producent i området. Detta att företaget arbetat småskaligt och långsiktigt under så lång tid gör att det idag sitter på en fantastisk skatt i väldigt gamla destillat, som vid behov ingår i dagens produkter. Buteljerad historia. Annars arbetade familjen länge främst som odlare och det var först på 1960-talet den började buteljera sin egen konjak och då bara i liten skala. Och här hittar vi kanske skälet till att firman inte är mera känd (än): det var först på 1990-talet som den egna buteljeringen och marknadsbearbetningen kom igång på allvar. Således en både gammal och purung konjaksproducent, som vi är oerhört glada över att få representera. Konjak som smakar konjak!