Laetitia Vineyard & Winery

Snudd på mitt emellan San Fransisco och Los Angeles, vid sidan om natursköna och legendomspunna Highway 101 och med en vidunderlig utsikt över Stilla havet, där ligger Laetitia Vineyards & Winery. Appellationen heter Arroyo Grande Valley AVA och återfinns i de sydligare delarna av San Luis Obispo County. Här producerade den franska champagnefriman Deutz mousserande en gång i tiden, men sedan länge är gården tillbaka i amerikansk ägo.

Med tanke på Laetitias historia är de mousserande vinerna fortsatt viktiga här men numer kompletteras de av välrenommerade, stilla viner på druvsorter som pinot noir och chardonnay, i Sverige är nog gården mer känd för sina stilla viner än de mousserande. Produktionen är hållbart certifierad via SIP (Sustainability in Practice), vilket i praktiken bland annat innebär att btande getter tar hand om ogräset, att Laetitias anställda har avtalsenliga löner och villkor och att här inte slösas med vatten eller göds i onödan. Laetitia var för övrigt en av de första producenterna  Central Coast som godkändes för hållbar produktion..

Arbetet på gården leds av Eric Hickey som började sin bana som 16-årig hjälpreda åt sin far, Dave Hickey, som på den tiden var produktionsassistens åt Deutz. Samarbetet med champagnefirman gav unge Hickey chansen att åka till Frankrike och lära sig princperna för vinmakeri där. Kanske är det det som lett till Laetitias uttalade mål att göra välbalanserade viner med finess och med frukten i fokus. Viner som balanserar mellan det som kan kallas “den gamla världen” och “den nya världen”. Som den ur-kalifornier Eric Hickey är ägnar han sin fritid åt att surfa.

Fotnot: Arroyo Grande Valley AVA ligger i Luis Obispo County och inom det större området Central Coast AVA, mellan San Fransisco och Los Angeles. Den drygt 2,5 mil långa appellationen domineras av vulkaniska bergarter och påverkas av den mer eller mindre ständiga brisen från Stilla havet.