Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker.
För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
Familjen Pointillart-Leroy hör sedan 1800-talet hemma i Montagne de Reims och har sina ägor, inalles drygt 5 Ha, i kommunerna Éceuil, Chamery och Vrigny, allt klassat som “Premier Cru”. Pinot noir dominerar odlingarna (3,5 Ha) och kompletteras av chardonnay (0,8 Ha) och pinot meunier (0,7 Ha). Arbetssättet i såväl vingård som källare är traditionellt och verksamheten bedrivs efter principerna för hållbart jordbruk. Vinmakare och chef är sedan 2012 Juliette Pointillart.
Det finns många anekdoter, vissa dramatiska, att berätta om företaget och familjen, som bland annat tvingats uppleva två världskrig med både döda och sårade. För att ta en: Under sina medicinstudier före första världskriget blev Louis Leroy god vän med tysken Aloïs Felten. De både kom att strida för sin sida under kriget och Louis stupade redan 1914. Vänskapen kom dock att bestå mellan familjen Leroy och Aloïs Felten och 1940 räddade kanske det livet på André Leroy. Denne mobiliserade med den franske armén 1939 och sårades och tillfångatogs 1940. Så småningom hamnade han i arbetslägret Bunzlau, där det visade sig att familjens gamle vän Aloïs Felten var mobiliserad som läkare. Felten hjälpte André att simulera gula febern och såg till så att han skickades tillbaka till hemmet ii Champagne. André är morfar till Juliette som ansvarar för driften av familjeföretaget idag.