Artikelnr: 70217 Added: 2019 / 05 / 14

Les Sorts Selecció

Les Sorts – ett lika elegant som smakrikt rödvin från den häftiga bergsappellationen Montsant utanför Tarragona i Spanien. Vinerna från Montsant påminner mycket om de kraftfulla kusinerna från grannappellationen Priorat. Jordmånen, druvorna och klimatet är i princip desamma. I båda områdena görs smakrika och samtidigt välbalanserade viner. Den största skillnaden är att vinerna från Montsant kostar mindre…

Typ

Rött vin

Producent

Celler Masroig

Land

Spanien

Ursprung

Montsant

Druva

Carignan (40%)
Garnacha (50%)
Syrah (10%)

Årgång

2021

Passar till

Fågel, Griskött, Grönsaker, Kalv, Kyckling, Ljust kött

Märkning

Storlek

750

ml

Alkoholhalt

14

%

Antal per kolli

12

flaskor

 

125 kr  

Karaktär

Stor, generöst fruktig och nyanserad smak med frisk syra och inslag av mörka körsbär, björnbär, plommon, mörk choklad och fat.

Passar till

Les Sorts Selecció är ett nyansrikt vin med fin struktur, tänkt att matcha ett brett urval av maträtter. Tillräckligt smakrikt och strukturerat för att klara biffen och det grillen bjuder. Så fräsch och återhållet att det inte blir det ljusa köttet, ratatouillen eller moussakan övermäktigt.

Vinifikation

Druvorna kommer från de för området så karakteristiska röda lerjordarna runt byarna Falset och Masroig i Monsant. Druvorna vinifieras för sig och lagras ca 9 månader på franska 300 liters ekfat av olika ålder.

Les Sorts betyder ”tur” på katalanska, men det är fråga om allt annat än tur när de skickliga vinmakarna på Celler Masroig gör det här vinet.