Domaine Boucabeille

På de skifferhöljda kullarna nordväst om Perignan hittar vi Domaine Boucabeille. Härifrån är utsikten över Roussillon och vidare över Medelhavet betagande.

Allt började 1976 när Rene-Jean Camo planterar en 12 hektar stor experimentodling på själva kullen Forca Real på mellan 150 och 400 meters höjd över havet. 1990 köps vinodlingen av den kända Roussillon-familjen Boucabeille och 2001 gör Jean Boucabeille, son till Regis Boucabeille, sin första skörd som ny herre på täppan. Jean börjar per omgående ställa om odlingen till ekologiskt jordbruk. 2008 eko-certifieras Domaine Boucabeille och samtidigt som en ny vinkällare invigs införs en mängd (gamla) nymodigheter i vinfieringen, bland annat minimal svavelanvändning och från nu arbetar man endast med den naturliga jästen.

Jeans minutiösa arbete i vingård och källare har lett fram till mycket personliga viner, som skriker terroir. Detta är något som många har upptäckt och lovorden har haglat i allt från Decanter via Vino veritas och Wine Enthusiast till Wine Advocat. Druvorna som används är de klassiska för området, alltså sorter som Grenache, Syrah, Mourvèdre, Grenache blanc, Roussanne och Maccabeu.

PS Självklart gör man Rivesaltes också…