Vintips: Julröda december

Ett knippe rödviner, som vi tycker passar som hand i lovikkavante nu i december och den fortsatta vintern. Les Sorts 2018, nr 70217, 115kr, “kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, björnbär, ceder, skogshallon och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.” Giulia Negri Pian del Molle Langhe Nebbiolo 2016, …

Läs Vidare

Glad Lucia!

Glad Lucia önskar vi, vår stjärngosse och Clotilde Davenne med sin Crémant de Bourgogne, nr 7725, 149kr (“Årets mousserande” i år igen när Sveriges vinskribenter och tidningen Allt om Vin röstade fram “Årets vinare” – ett friskt och fruktigt bubbel).

Läs Vidare

Ugnsbakad torsk med sprött täcke, smashad parmesanpotatis, remouladsås och kapris- och citronsmör

Det här är ju bara för gott, ugnsbakad torsk med sprött täcke, smashad parmesanpotatis, remouladsås och kapris- och citronsmör. Perfekt att avnjuta när skreien kommer efter årsskiftet eller med torsk fiskad i någon månad med “r” i. Beställ hem vinerna i god tid innan, för det är de som bidrar till helhetsupplevelsen. Det här behövs …

Läs Vidare

“Årets vinare”: medaljregn!

Det var inte bara Terrific Wines som utsågs till “Åets importör” när landets vinskribenter röstade fram “Årets vinare”. Flera av våra viner fick också utmärkelser: Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne, nr 7725, 149kr. GULD “Årets mousserande”. Les Lauzeraies Tavel 2018, nr 2724, 129kr. SILVER “Årets rosé” (OBS! Sedan Lauzeraies lanserades 2011 har det bara varit …

Läs Vidare

Terrific Wines bäst i landet!

Terrfic Wines Årets Vinimportör!   Terrrific Wines har av Sveriges vinskribenter utsetts till Årets Vinimportör. Företaget har under sin tioåriga existens tidigare varit nominerat fem gånger till den ärofyllda titeln. – Vi arbetar sedan starten med tydliga strategier och en inriktning på kvalitet och långsiktighet, säger Terrific Wines VD Andreas Karlsson.   Terrific Wines har …

Läs Vidare

Strålande budget-chard!

Vad sägs om en frisk och fruktig chardonnay för blott 79 kronor? Jodå, den finns: La Désirée 2018, nr 6321, 79kr. “Fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, honungsmelon, persika, mineral och citrus. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur.” (Finns i alla butiker)  

Läs Vidare

Champagne Goutorbe-Bouillot

Som så många andra mindre champagnehus är Goutorbe-Bouillot resultatet av att flera familjer gått samman, via giftermål eller bara för att bli effektivare och bättre via samarbete. Här börjar historien i mitten av 1700-talet och handlar om familjerna Goutorbe, Bouillot och Papleux och orten är Damery. Men för att göra en lång historia kort hoppar …

Läs Vidare

Calvados Garnier Père & Fils

Garnier tillhör klassikerna i Calvados. Firman startades av gammalfarfar Pierre 1877 i staden Frenes i hjärtat av Normandie och Calvados-området. Medan grundaren arbetade mest lokalt utvecklade sonen Albert verksamheten rejält. Det var han som investerade i den egna destillationsapparaten som fortfarande används, 100 år senare. Tredje generationen, Joseph, tog över på 1950-talet och det var …

Läs Vidare

Novembergrilla!

Grilla går väl att göra året runt? Och ju svalare årstid, desto bättre kommer Girard Old Vine Zinfandel 2016, nr22337, 215kr, till sin rätt!

Läs Vidare

Nyhet 8 november

Den 8 november släpps/släpptes en begränsad volym av det uppmärksammade vinet “Les Orris” från Domaine de Boucabeille i Roussillon (Munskänkarnas vinort 2020). Nr 95247, 249kr. 70% syrah, 15% grenache, 15 % mourvèdre, 110 % Roussillon. Kraftfullt, smakrikt, ungt.

Läs Vidare

Amforor

Efter att ha dömts ut och ansetts som en förlegad och orent metod att tillverka vin har de gamla amforor sedan några år åter kommit till heders i vintillverkningen världen över. Den som reser runt i ett vindistrikt snart sagt var som helst ska inte bli förvånad om det står några amforor i vinkällaren idag. …

Läs Vidare

Weingut Achim von Oetinger

Som namnet kanske kan antyda talar vi här om gamla anor. Men också om det samtida och moderna. Det är i alla fall precis så som den moderne vinbonden och företagaren Achim von Oetinger ser på saken: här möts Rheingaus alla fina traditioner med samtiden och det moderna och i slutändan innebär det finfin riesling …

Läs Vidare

Det perfekta pizzavinet

Pizzavinernas pizzavin är tillbaka. Sedan första juni hittar vi den ekologiska pionjären Fasoli Ginos ”La Corte del Pozzo Bardolino” 2018, nr 2340, 89kr på Systembolaget. Innan power-skolan slog till på 90-talet och ledde fram till massproducerade kraftpaket med 15 volymprocent alkohol och nattsvart färg var Bardolino ett uppskattat vin på våra breddgrader. Detta lätta, ljusa …

Läs Vidare

Ett använt vinfat

Så här ser en vintunna ut sedan den använts några år. Färg och vinsten (vinsyra, tannin mm) sitter på väggarna.

Läs Vidare

Fynd i Allt om Vin!

I senaste Allt om Vin (nr 9-2019) får två av våra viner “Fynd”: Les Sorts Blanc 2018, nr 74745, 169kr. Ett smakrikt vin från Montsant, vitt syskon till röda Les Sorts Selecció 2017, nr 70217, 115kr (som fick “Fynd” i Allt om Vin nr 8 – 2019!). Giulia Negri Pian Delle Mole Langhe Nebbiolo 2016, …

Läs Vidare

Vit Pizza med rökt lax

Pizza är något att det vinvänligaste som finns och för mig är denna Pizza topp 3 genom alla tider, prova, du blir lycklig. Vit Pizza med rökt lax Det här behövs för 3-4 personer: Om du vill göra det som en snabbpizza en fredag kväll kan du förbereda såsen kvällen innan och bara värma upp …

Läs Vidare

Katten Stevie och Les Sorts

“Men, vad är det Matte ställt här i fönstret?” “Hm, luktar gott!” “Japp, det här kan du dricka ikväll, Matte, det duger. Les Sorts, nr 70217, 115kr. Katten vad billigt!”

Läs Vidare

Champagne Waris Hubert

Familjen Waris-Hubert hör sedan 1800-talet hemma i Grand Cru-byn Avize i Côtes de Blancs och de har odlat vin lika länge. Men det var först när Stephanie och Olivier Waris gifte sig 1997 och bestämde sig för att göra sin egen champagne som märket Waris-Hubert såg dagens ljus (2001). Vingårdarna plöjs med hjälp av hästar …

Läs Vidare

Bardolino – också på hösten!

Det ljusa och lätta rödvinet Bardolino är tillbaka i Sverige och gör succé sedan det lanserades i början av sommaren – en årstid då den här lättviktaren har lätt att hitta sin plats på bordet. Men faktum är att Bardolino fungerar bra också då kvällarna blir mörkare och hösten smyger sig på. Dess lätta karaktär …

Läs Vidare

Svamp- och rotsaksBardolinon med svarta linser

I stället för en Svamp- och rotsaks Bourgignon blir det en Svamp- och rotsaks Bardolinon, kom ihåg vart du såg det första gången. Svamp- och rotsaks Bardolinon med svarta linser Perfekt att tillaga en till två dagar innan så att smakerna får sätta sig. Det här behövs för 4-6 personer: 3 msk olja 500 gram …

Läs Vidare

Celler Masroig

Ganska tidigt siktade vi in oss på Masroig i Montsant. Ett område i Spanien där vinerna oftast smakar mer än de kostar. De senaste åren har vi besökt producenten vid ett flertal tillfällen. Resultatet ser vi nu i Les Sorts Selecció. Det lilla området Montsant hittar vi längs den slingrande och klättrande vägen från Taragona …

Läs Vidare

Nyplanterad vinstock

Ja, så här ser en nyplanterad vinranka ut. Bilden togs i slutet av maj i år och plantan sattes i marken i början av mars.  

Läs Vidare

Nyheter och nya årgångar

Vi fasar för närvarande in ett flertal nya årgångar på våra viner. Här är några av dessa:   VITT   Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2017, nr 5562, 129kr Clotilde Davenne Chablis 2018, nr 6307, 169kr   Saint Veran (Trouillet) 2018, nr 78848, 179kr Pouilly Fuisée (Trouillet) 2017, nr 75795, 285kr   Château Favray Pouilly Fumé …

Läs Vidare

Bodegas Muga – Rioja’s finest

Muga… aha traditionell Rioja, säger ni. Inte alls! Däremot klassiskt modern och väldigt välgjord Rioja, säger vi. Bodegas Muga som ligger i staden Haro i själva hjärtat av Rioja tillhör förvisso de verkliga klassiskerna från regionen. Vineriet som nu är mer än 200 år gammalt ligger i stationsområdet i Haro där varje vineri snabbt och …

Läs Vidare