Novembergrilla!

Grilla går väl att göra året runt? Och ju svalare årstid, desto bättre kommer Girard Old Vine Zinfandel 2016, nr22337, 215kr, till sin rätt!

Läs Vidare

Nyhet 8 november

Den 8 november släpps/släpptes en begränsad volym av det uppmärksammade vinet “Les Orris” från Domaine de Boucabeille i Roussillon (Munskänkarnas vinort 2020). Nr 95247, 249kr. 70% syrah, 15% grenache, 15 % mourvèdre, 110 % Roussillon. Kraftfullt, smakrikt, ungt.

Läs Vidare

Amforor

Efter att ha dömts ut och ansetts som en förlegad och orent metod att tillverka vin har de gamla amforor sedan några år åter kommit till heders i vintillverkningen världen över. Den som reser runt i ett vindistrikt snart sagt var som helst ska inte bli förvånad om det står några amforor i vinkällaren idag. …

Läs Vidare

Weingut Achim von Oetinger

Som namnet kanske kan antyda talar vi här om gamla anor. Men också om det samtida och moderna. Det är i alla fall precis så som den moderne vinbonden och företagaren Achim von Oetinger ser på saken: här möts Rheingaus alla fina traditioner med samtiden och det moderna och i slutändan innebär det finfin riesling …

Läs Vidare

Det perfekta pizzavinet

Pizzavinernas pizzavin är tillbaka. Sedan första juni hittar vi den ekologiska pionjären Fasoli Ginos ”La Corte del Pozzo Bardolino” 2018, nr 2340, 89kr på Systembolaget. Innan power-skolan slog till på 90-talet och ledde fram till massproducerade kraftpaket med 15 volymprocent alkohol och nattsvart färg var Bardolino ett uppskattat vin på våra breddgrader. Detta lätta, ljusa …

Läs Vidare

Ett använt vinfat

Så här ser en vintunna ut sedan den använts några år. Färg och vinsten (vinsyra, tannin mm) sitter på väggarna.

Läs Vidare

Fynd i Allt om Vin!

I senaste Allt om Vin (nr 9-2019) får två av våra viner “Fynd”: Les Sorts Blanc 2018, nr 74745, 169kr. Ett smakrikt vin från Montsant, vitt syskon till röda Les Sorts Selecció 2017, nr 70217, 115kr (som fick “Fynd” i Allt om Vin nr 8 – 2019!). Giulia Negri Pian Delle Mole Langhe Nebbiolo 2016, …

Läs Vidare

Vit Pizza med rökt lax

Pizza är något att det vinvänligaste som finns och för mig är denna Pizza topp 3 genom alla tider, prova, du blir lycklig. Vit Pizza med rökt lax Det här behövs för 3-4 personer: Om du vill göra det som en snabbpizza en fredag kväll kan du förbereda såsen kvällen innan och bara värma upp …

Läs Vidare

Katten Stevie och Les Sorts

“Men, vad är det Matte ställt här i fönstret?” “Hm, luktar gott!” “Japp, det här kan du dricka ikväll, Matte, det duger. Les Sorts, nr 70217, 115kr. Katten vad billigt!”

Läs Vidare

Champagne Waris Hubert

Familjen Waris-Hubert hör sedan 1800-talet hemma i Grand Cru-byn Avize i Côtes de Blancs och de har odlat vin lika länge. Men det var först när Stephanie och Olivier Waris gifte sig 1997 och bestämde sig för att göra sin egen champagne som märket Waris-Hubert såg dagens ljus (2001). Vingårdarna plöjs med hjälp av hästar …

Läs Vidare

Bardolino – också på hösten!

Det ljusa och lätta rödvinet Bardolino är tillbaka i Sverige och gör succé sedan det lanserades i början av sommaren – en årstid då den här lättviktaren har lätt att hitta sin plats på bordet. Men faktum är att Bardolino fungerar bra också då kvällarna blir mörkare och hösten smyger sig på. Dess lätta karaktär …

Läs Vidare

Svamp- och rotsaksBardolinon med svarta linser

I stället för en Svamp- och rotsaks Bourgignon blir det en Svamp- och rotsaks Bardolinon, kom ihåg vart du såg det första gången. Svamp- och rotsaks Bardolinon med svarta linser Perfekt att tillaga en till två dagar innan så att smakerna får sätta sig. Det här behövs för 4-6 personer: 3 msk olja 500 gram …

Läs Vidare

Celler Masroig

Ganska tidigt siktade vi in oss på Masroig i Montsant. Ett område i Spanien där vinerna oftast smakar mer än de kostar. De senaste åren har vi besökt producenten vid ett flertal tillfällen. Resultatet ser vi nu i Les Sorts Selecció. Det lilla området Montsant hittar vi längs den slingrande och klättrande vägen från Taragona …

Läs Vidare

Nyplanterad vinstock

Ja, så här ser en nyplanterad vinranka ut. Bilden togs i slutet av maj i år och plantan sattes i marken i början av mars.  

Läs Vidare

Nyheter och nya årgångar

Vi fasar för närvarande in ett flertal nya årgångar på våra viner. Här är några av dessa:   VITT   Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2017, nr 5562, 129kr Clotilde Davenne Chablis 2018, nr 6307, 169kr   Saint Veran (Trouillet) 2018, nr 78848, 179kr Pouilly Fuisée (Trouillet) 2017, nr 75795, 285kr   Château Favray Pouilly Fumé …

Läs Vidare

Bodegas Muga – Rioja’s finest

Muga… aha traditionell Rioja, säger ni. Inte alls! Däremot klassiskt modern och väldigt välgjord Rioja, säger vi. Bodegas Muga som ligger i staden Haro i själva hjärtat av Rioja tillhör förvisso de verkliga klassiskerna från regionen. Vineriet som nu är mer än 200 år gammalt ligger i stationsområdet i Haro där varje vineri snabbt och …

Läs Vidare

Pizzavin med fem plus!

La Corte del Pozzo 2018, nr 2340, 89kr. Lätt, fruktigt, ljust och ekologiskt från Gardasjöns stränder.

Läs Vidare

Nyheter idag!

Idag släpps en begränsad volym av Chiara Condellos vin “Chiara Condello”. Nu årgång 2016. Artikelnumret är 91224, priset 149kr. Missa inte ett av fjolårets stora succéviner – som, tycker vi, är ändå bättre i 2016 års tappning! Vi skålar för det med en annan nyhet idag, också det i begränsad volym Weingut Rings magiska sekt …

Läs Vidare

Het tomatsås med linser och råris

Det här är en gammal favorit från min tid som vegetarian på 90-talet. Jag hittade det här receptet i Allt Om Mat första gången och sedan dess har jag ändrat det en del. Äter du vegan byter du ut crème fraiche mot exempelvis Oatley Fraiche och använder riven veganost. Kan gärna förberedas dagen innan, då …

Läs Vidare

Strålande nyhet!

Idag, måndag 2 september, släpper vi en strålande nyhet: Cuvée La Désirée 2018, nr 6321, 79kr! Det här är något så ovanligt som ett vin gjort på druvan chardonnay mitt i området Muscadet, vid Loireflodens delta och där druvan melon de bourgogne regerar. Skälet till att Cuvée La Désirée en gång såg dagens ljus är …

Läs Vidare

Brunello di Montalcino

Dagens vintips: Brunello di Montalcino “La Fuga” 2013, nr 12330, 299kr. Druvan sangiovese, Toskanas stolthet, kallas brunello i området runt staden Montalcino, därav namnet “Brunello di Montalcino”. “La Fuga” är en liten, oerhört vackert belägen gård i området Brunello di Montalcino. Vinet har en stor, nyansrik doft med inslag av nypon, mörka körsbär, choklad och …

Läs Vidare

Chiara Condello

Chiara Condello föddes likt ett annat italienskt underbarn, Giulia Negri, upp på en vinegendom och i likhet med Giulia pluggade hon ekonomi och ville mer än bara förvalta. Även om hon på senare tid också tagit över föräldrarnas stora egendom är hennes skötebarn “Chiara Condello Le Lucciole” en liten, väl utvald markplätt av lera på …

Läs Vidare

Chardonnay

Ni vet det där skämtet om nonsens-prataren som säger ”Jag dricker aldrig chardonnay, jag dricker bara chablis”. Det handlar om den djupa okunskap som ofta finns kring druvan chardonnay. Skälet till att det blivit så är att druvan är så förbålt bra. Kejsare i Bourgogne och Champagne, framgångsrik i USA, Australien, Sydafrika, Italien… ja, snart …

Läs Vidare

Pizza med zucchini, kapris och rökig majonnäs

Det här blev sensommarens favorit, fantastiskt gott om jag får säga det själv. I vanliga fall är det tomatsåsen som är en smakbärare i mina pizzor, men toppad med kapris och rökig majonnäs så får såsen spela andra fiolen och jag väljer en snabbvariant. Det här behövs till en pizza – förrätt för två eller …

Läs Vidare