Osorterat

– Vilken sorts sorts är du? – Les Sorts. – Är det sant? – Nej, Montsant. Les Sorts Selecció 2016, nr 70217, 115kr. Smakrikt och snyggt från DO Montsant, i bergen väster om Taragona. (Beställningsvara)  

Läs Vidare

Het tomat- och paprikasoppa

Jag längtar verkligen efter vår, sol och värme. Att det fortsätter vräka ner snö i mitten av mars är inte kul, men det är bara att gilla läget eller flytta. Vi måste vara rörande överens, det är något som inte stämmer oavsett vad Trump och andra klimatförnekare hävdar. Problemet är att vi själva genom vår …

Läs Vidare

Färgen i rosévin

Precis som det finns mer eller mindre ljusa vit- och rödviner finns det mer eller mindre färgrika roséviner. I Sverige dominerar idag den ljusare stilen, anförd av rosévinerna från Provence – ett område där man länge arbetat på den ljusa sidan. Andra, som Bordeaux och kanske inte minst i rosévins-sammanhang världsberömda Tavel, satsar på mer …

Läs Vidare

Topp-betyg till finvin från Bordeaux

Svenske världsmästaren i sommelieri, Andreas Larsson, gillar toppvinet Virginie de Valandraud. Vi instämmer såklart.

Läs Vidare

Nyheter som släpps idag!

Idag släpper vi två riktiga fin-viner på Systembolaget. Finns de inte i Din närmaste butik tar den gärna hem vinet åt Dig. Mullineux Old Vines White 2017, nr 99484, 199kr (1200 flaskor) – från vad som kanske är Sydafrikas bästa producent. Muga Reserva Selección Especial 2014, nr 95268, 279kr (3600 flaskor) – från vad som …

Läs Vidare

Recept och dryckestips från Erik Grödahl

Vi fortsätter på den inslagna linjen 2019, snabbt och lättlagat. Det här var en förrätt som vi ”slängde ihop” när vi skulle ha gäster och tidsschemat var tajt. Lufttorkad skinka med ruccola, brödkrutonger, riven ost och kapris När det gäller lufttorkad skinka är valmöjligheterna många, har du möjlighet välj ”lokalt”, exempelvis Prosciutto di Jokkmokk, men …

Läs Vidare

Passion för mat

Under tre hela dagar (1-3 mars) hittar ni oss på Passion för mat i sprillans nya Åbymässan i Mölndal. Vi har ett storslaget samarbete med Bubbel och Brie och visar upp sex stycken vinnande ost och vinkombinationer. Se mer info om mässan här: www.passionformat.se 

Läs Vidare

Spanskt fynd

Nu släpps fyndvinet Les Sorts Selecció i Sverige. Det här synnerligen resonabelt prissatta vinet kombinerar appellationen Montsants höghöjds-fräschör med södra Kataloniens värme och kraft. Som pricken över i lagras det åtta månader på franska barriquer av varierande ålder. Smakrikt, nyansrikt, spänstig syra, stram struktur. Garnacha och cariñena i härlig förening. Kort sagt ett väldans bra och …

Läs Vidare

Drottning-vin

Clotilde Davenne kallas “Drottningen av Chablis”. Detta på grund av sitt skickliga vinmakeri. Hennes viner är kända för att vara rena och välbalanserad på ett sätt som få andra vinmakare mäktar med. Vid sidan om vin från den kända appellationen “Chablis” gör hon också mousserande vin, som “Crémant de Bourgogne” nr 7725 149 kr (utsett …

Läs Vidare

Kort film om Gramona

För er som vill se lite bilder från och höra mer om vår Cava-producent Gramona så finns här en liten trevlig, kort film: Film om Gramona

Läs Vidare

Vin & Deli i Karlstad

Nu är det dags för årets första vinmässa och den går av stapeln i Karlstad 15-16 februari och där är vi med och visar upp mycket gott och bland annat några helt färska nyheter från Sydafrikanska, prisade producenten Mullineux och även från en helt ny producent i portföljen, Celler Masroig, från Montsant i Spanien. Kom …

Läs Vidare

Morotssoppa toppad med grönkålschips och brödkrutonger

Det här är ett recept som är sprunget ur tänket närodlat och medveten konsumtion. Min tanke vara att göra en morotssoppa där det krämiga skulle komma från kokosmjölk och den skulle bl.a. toppas med jordnötter. Sedan börjar hjärnan jobba på högvarv, kokosmjölk och jordnötter, vad har det för miljöpåverkan? Mitt i detta tänk så överraskar …

Läs Vidare

Tysk riesling

Idag slår vi ett slag för Marie Menger-Krug och hennes Krug’scher Hof Riesling Trocken Kabinett 2016, nr 72449, 119kr. Lättillgängligt utan att vara banalt. Marie Menger-Krug arbetar ekologiskt i sina vingårdar och hedrar “hands off”-filosofin i sitt vinmakeri. (På bilden ser vi Marie med ett annat av hennes viner, kallat… “Marie”.)

Läs Vidare

Pasta med sås på rökt lax och gröna ärtor

Jag sitter på tåget mellan Kiruna och Luleå när och skriver denna veckas krönika. Jag är ute på en turné i Norrbotten med ”drottningen av Chablis” Clotilde Davenne. Norrtåg levererar, så Clotilde lämnar Sverige med positiva minnen av att åka tåg i Sverige, det är inte alla förunnat. Det är fantastiskt vad många häftiga aktiviteter …

Läs Vidare

Vintervin

Varje årstid ställer sina krav på vinerna vi väljer. Vintertid tar vi på oss en extra tröja och äter lite mer rejält och kylan och maten tarvar ett smakrikt vin. Ett vin som Girard Old Vine Zinfandel 2016, nr 22337, 199kr.  

Läs Vidare

Nyhetssläpp

Igår, fredag, släppte vi på Systembolaget begränsade volymer av två hyllade viner: Samt & Seide Blaufränkisch 2016, nr 99439, 189kr (“Nyanserad, kryddig, bärig smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, vitpeppar, skogsbär, örter, sandelträ och vanilj. Serveras vid cirka 16°C till rätter av stekt fisk eller ljust kött.”) och Marko 2017, nr 99010, 199kr (“Nyanserad, mycket …

Läs Vidare

Hållbarhets-certifierat från Chile

Vår chilenska samarbetspartner Casa Marin har nu fullt ut certifierats som ”Certified sustainable winery of Chile”. Marilu Marin och de andra på Casa Marin har valt hållbarhets-certifieringen framför andra alternativ då de tycker den är den som bäst styr upp produktionen på ett miljömässigt hållbart vis. En åsikt de delar med många andra som i …

Läs Vidare

Winter is here!

Game of Thrones 2016, nr 74934, 179kr. “Generöst fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, mynta, choklad, kryddor och kaffe. Serveras vid 16-18°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött.” Game of Thrones Chardonnay 2016, nr 70690, 179kr. “Smakrikt och kraftfullt från Dorne. Serveras vid 12-14 C till fisk, grillade grönsaker och rotfrukter och …

Läs Vidare

Vinets dag

“Vinets dag”(22/01) instiftades av Svenska Vinakademien för några år sedan och väldigt snabbt har den vuxit ut till en manifestation för det goda vinet. Idag arrangerar majoriteten av landets Munskänks-sektioner ute i landet provningar och i Stockholm tävlas det i blindprovning och mycket annat. Inga restauranger erbjuder prisvärda vinpaket och “vin på glas”. Självklart hänger …

Läs Vidare

Vinmakare i Hjo, Gävle, Alvesta och Botkyrka

Nästa vecka kommer några av våra vinmakare till Sverige. De kommer leda provningar på lite olika håll i landet. Kontakta gärna de lokala arrangörerna om Du är intresserad av evenemanget. Det här är vad som gäller: Clotilde Davenne (Chablis): Turné i Norrland, börjar i Kiruna 23/01 Domaine Combier (Crozes-Hermitage): Alvesta 20/01, Gävle 23/01 Thunevin (Bordeaux): …

Läs Vidare

Winter is here

Game of Thrones “Paso Robles Blend” 2016, nr 74934, 179kr. Smakrikt och bättre än du tror. Game of Thrones “Chardonnay” 2016, nr 70690, 179kr. Dito.

Läs Vidare

Nytt år, nya friska tag

Eller nåja, så här efter de många helgerna, och ja de är ju inte helt över än, Trettonhelgen återstår, men iallafall, det brukar vara lite tunt i plånboken i januari. Vi tipsar om tre viner under 130kr och påminner om det inte alls dumma rådet “drick mindre, drick bättre”. Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2016, nr …

Läs Vidare

GOTT NYTT ÅR!

Läs Vidare

Vin till Julens gotter!

Vi tipsar om Merito Cream, nr 8380, 85kr (37,5 cl). “Nyanserad, söt smak med inslag av torkad frukt, valnötter, knäck, kanel och choklad. Serveras vid 12-14°C till desserter, gärna innehållande nötter eller choklad.” Utmärkt också till Julens gotter!

Läs Vidare