Årets sista web-provning!

December. Nu hägrar de stora helgerna strax bortanför Lucia-kröken. I årets sista web-provning låter svenske mästaren tillika VM-trean i vinprovning, Erik Grödahl, oss stifta bekantskap med ett gäng bubbel, som kanske kan komma väl tillhands när det drar ihop sig på riktigt mot årets slut. När? Fredag 18 november, klockan 18.00. Var? På vår Facebook-sida …

Läs Vidare

Bubblande TV

Vår medarbetare, den internationella vindomaren med mera, Anna Sundin, presenterar Clotilde Davennes Crémant de Bourgogne, nr 7725, 150kr, på vår youtube-kanal TerrificWinesTV.

Läs Vidare

Tävla med oss på Fb!

Ni som inte redan följer oss på Facebook ska kanske ta tillfället i akt och göra det nu. Det är nämligen dags att tävla igen. den här gången ligger låda glas från vinmakerskan Clotilde Denne och fem exemplar av Lars Torstensons rykande färska roman “Herdedikter och mord” i potten. Gå in på vår Facebook-sida, där …

Läs Vidare

Husvinstips

Ett bra “husvin” är, menar vi, ett riktigt bra vin som, i någon mening, går till det mesta. Det där är lättare sagt är gjort. För dessutom får inte “husvinet” kosta alltför mycket. “Billiga” husviner finns nog inte, för det är få om något “billigt” vin som håller måttet. Däremot finns det riktigt bra “husviner” …

Läs Vidare

Tilltugg webbprovning 27/11

Här kommer recepten på tilltuggen till Erik Grödahls web-provning 27/11, som vi tidigare puffat för här på “News”. Så här skriver Erik: Med de här tre kraftpaketen i glasen finns alla förutsättningar för en fantastisk kväll och att avsluta med en hamburgare alternativt ”halloumiburgare” efter avslutat sändning känns naturligt. När varmrätten har avnjutits är det …

Läs Vidare

Underbart från underbarn

“Underbarnet från Predappio”, “Drottningen av Predappio”… kärt barn har många namn. Ibland kallas hon till och vid sitt civila namn: Chiara Condello. Oavsett vad vi vill kalla henne, förefaller alla vara överens om att hon är fena på att göra extremt bra viner. Den som ännu inte provat hennes instegsvin “Chiara Condello” 2017, nr 91224, …

Läs Vidare

Recept: Pappardelle e Bardolino

De lätta, ljusa vinerna från Bardolino ska med fördel drickas lätt kylda och som de bärbomber de är. Men vad äter man till? Tja, till exempel pizza, pasta, sallad, fisk eller varför inte en vegetarisk pappardelle-variant?   Pappardelle, med vitlöksfräst svartkål och pinjenötter Ingredienser Pinjenötter 1 förpackning Pappardelle 360 g Mozzarella 2 förpackningar   Vitlöksfräst …

Läs Vidare

Triss i Torstenson

Vinmakaren Lars Torstenson har gjort tre nya kortfilmer åt oss. De handlar i tur och ordning om “Hur vet vinbonden att det är dags att skörda?”, “Betong eller rostfritt – vad är bäst?” och “Vad är remontage?”. Du hittar de tre filmerna på vår youtube-kanal “Terrific wines tv”.    

Läs Vidare

Triss i Chinon!

Vi har en tid letat efter en bra producent i Chinon. Denna lilla, fina appellation för förstklassig chenin blanc och cabernet franc, i hjärtat av de många utsökta lägena längs floden Loire. Nu har vi hittat den producenten: Domaine de Noiré. Detta är en 14 hektar stor och ekologiskt certifierad egendom, driven av Odline och …

Läs Vidare

Web-provning : Spanien!

Nästa web-provning med den svenske mästaren tillika bronsmedaljören i vinprovar-VM, Erik Grodahl, är planerad till fredag 30 oktober kl 18.00. På 30 minuter tar Erik oss med på en resa från Medelhavet till Atlanten och på vägen stannar vi till i Rioja. Till sin hjälp har han fyra viner (se nedan) och lite tilltugg (vi …

Läs Vidare

Meininger Rotweinpreis 2020 till Rings!

Prestigefyllda Meininger Rotweinpreis har utsett Weingut Rings till ”Collection of the Year 2020”, alltså Tysklands bästa rödvinsproducent. Redan 2018 lyfte Meininger Rotweinpreis fram bröderna Rings (Steffen och Andreas) och deras fantastiska rödviner från Pfalz. I år blev det storslam (och då med just årgången 2018). Felsenberg Spätburgunder GG 2018 fick högst poäng (94) av alla …

Läs Vidare

Mer crémant åt folket!

Du har väl inte missat att Clotilde Davennes Crémant de Bourgogne, nr 7725, 150kr, nu finns i ändå fler systembolag? Dessutom finns hennes likaledes utmärkta Crémant de Bourgogne Rosé, nr 70576, 189kr, numer i ett par butiker – hittar Du den inte Din butik går den att beställa i butiken eller från Systembolagets hemsida.   …

Läs Vidare

Chick & co

Låt oss presentera Chick för er. Han är en av fyra bretagnare som fått anställning i Gramonas biodynamiska vingårdar söder om Barcelona. De andra tre är Divine, Altaire och Corsaire. Enligt deras chef  Xavier Gramona gör de ett fantastiskt jobb och till skillnad från de tyngre traktorerna trycker de inte ihop jorden till en kompakt …

Läs Vidare

Chiara Condello med gnocchi & ostsås toppat med chips på prosciutto

Gnocchi med ostsås toppat med chips på prosciutto är en mycket god och lättlagad rätt som fungerar utmärkt till Chiara Condello 2017 (varunr 91224, pris 149,-) och Chiara Condello Le Lucciole 2016 (varunr 78345, pris 379,-). Rätt naturligt med tanke på att både prosciutto och Parmignano-Reggiano har sitt ursprung i regionen Emilia-Romagna där Chiara Condello …

Läs Vidare

Två filmer om rosévin

Ni har väl inte missat vår “TV” eller snarare youtube-kanal, för det är det det handlar om. Vi lägger där upp allehanda kortfilmer från vinets värld. De6t kan vara en producent som presenterar sitt vin eller kanske en vinmakare som talar om hur man gör vin, som här:

Läs Vidare

Ny årgång av Chiara Condello

Vi har precis släppt den senaste årgången, 2017, av Chiara Condello i Sverige. Jämfört med den något mer koncentrerade 2016 excellerar Chiara Condello (vinmakaren, “Underbarnet från Predappio”) här i balans och elegans. Kort sagt är Chiara Condello (vinet) så nära perfektion i vinmakeriet vi kan komma. (Beställningsvara) Chiara Condello 2017, nr 91224, 149kr.

Läs Vidare

Vinskola: Vinprovning

Somellieren tillika vår ambassadör Christoffer Nobel lär oss prova vin!

Läs Vidare

Karsotto med röd pesto och mozzarella

En av sommarens största överraskningar vad gäller mat var en rätt som jag avnjöt på en restaurang som heter GMP Pühajärve Restaurant som ligger några kilometer utanför den estniska vintersportsmetropolen Otepää (väl värt ett besök på sommaren också). På estniska heter rätten karsotto, vilket översatt till svenska blir ”havreotto”, alltså en risotto gjort på havreris. …

Läs Vidare

Munskänken provar Didier Desvignes

Så här lät det när tidningen Munskänken provade de fyra viner från beaujolais-producenten Didier Desvignes ,som vi precis släppt i beställningssortimentet: ”Månadens viner erbjuder flera trevliga röda bourgogner och längst söderut visar Domaine Didier Desvignes hur trevliga och varierande beaujolaisviner kan vara, allt från vin helt utan svaveltillsats till stringenta, ekfatslagrade viner med utmärkt lagringspotential”. …

Läs Vidare

Gräddstuvade kantareller med köttfärssås på Eriks vis

Jag är inte sämre än att jag kan ändra mig och den enda princip man skall ha i livet är: ”Den enda princip jag har är att inte ha några principer”. Jag har alltid tyckt att kantareller är så gott att de endast skall stekas i smör och serveras på bröd alternativt till färskpotatis mosat …

Läs Vidare

Kyckling i krämig mangosås

Det här är  en riktigt god och lättlagad kycklingrätt som också går att göra som vegan genom att byta ut kycklingen mot Quorn och grädden mot kokosgrädde. Det är behövs för fyra personer 4 kycklingfiléer 300 gram mango chutney 2 dl grädde 1 dl färskpressad apelsinjuice 2 msk smör 1 msk curry eller currypasta Salt …

Läs Vidare

Ny prestige-konjak!

Cognac eller konjak. Förr var det alltid konjak i Sverige, numer skrivs det nog minst lika ofta cognac. Bortsett från detta kan vi med viss stolhet i rösten berätta att vi nu är representant för den relativt unga prestige-firman Cognac François Voyer – en producent med fokus på inte bara kvalitet utan alltid högsta kvalitet, …

Läs Vidare

Mer TV från oss!

Ni har väl inte missat vår youtube-kanal TerrificWinesTV? Vi lägger där upp både kortare och längre filmer med lärdomar om vin. Den som inte vill missa något prenumererar på kanalen (görs på youtube-sidan). Idag tipsar vi om två kortare filmsnuttar med vinmakaren Lars Torstenson.      

Läs Vidare

Härliga Désirée!

Dagens vintips: La Désirée Chardonnay 2019, nr 6321, 79kr. “Fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, honungsmelon, örter, mineral och citrus. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur, sallader och kanske som aperitif.”

Läs Vidare