Idag fick Clotilde sitt Gyllene Glas!

Som vi tidigare meddelat här är Clotilde Davenne årets mottagare av Allt om Mats fina pris Gyllene Glaset. Ikväll fick hon ta emot både diplom och glas. Som grädde på moset gav de svenska vinskribenterna som sitter med i Allt om Vins jury för “Årets vinare” guld till Clotildes Crémant de Bourgogne (nr 7725, 155kr) …

Läs Vidare

Husets röda!

Les Sorts 2020, nr 70217, 119kr, är inte bara en stilla njutning, det är också synnerligen allround på matbordet. Klarar allt från tacos till söndagssteken. “Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, svartpeppar, plommon, ceder, skogshallon, örter, viol och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.”

Läs Vidare

Gyllene Glaset till Clotilde Davenne!

“Drottningen av Chablis”, “Kejsarinnan Crémant”… Kärt barn har många namn och nu får hon Allt om Vins prestigefyllda utmärkelse Gyllene Glaset: Clotilde Davenne! Motiveringen: “Årets Gyllene Glas tilldelas Clotilde Davenne i Bourgogne. En producent som med precision sätter personlig och elegant prägel på sina viner. För att under många år ha försett den svenska marknaden …

Läs Vidare

Källarhjälp eller Hjälp! ?

Från Domaine Rabiega har vi fått en bild på gårdens nya källararbetare. Bilden levererades med texten “Our new cellar rat is something else.” Vi vet inte om vi vill veta mer om den saken. Mer väsentligt är kanske att gårdens toppviner finns att beställa på Systembolaget. Syrah-viner som båda vinner på att lagras många år, …

Läs Vidare

Gramona Imperial 2017 ute nu!

Fredag 11 november släpps/släpptes Gramona Imperial 2017, nr 92682, 225kr. Detta är en riktigt bra corpinnat (benämningen på cava som tillhör eliten) och vinet kan avnjutas redan nu eller om några år. “Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, honung, mineral och grillad citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller …

Läs Vidare

Husvin att alltid ha hemma

Expressen tipsar om tio husviner att alltid ha hemma, ett av dem är färg- och smakrika rosévinet Les Lauzeraies 2021, nr 2724, 139kr.  

Läs Vidare

Fynd i SvD

Linda Perez fyndstämplar Domaine Combier i Svenska Dagbladet.

Läs Vidare

Tillfällig årgång Muga

Vi har precis släppt en begränsad volym av populära Muga Reserva Selección Especial 2018, nr 90384, 299kr. Finns i det så kallade “tillfälliga sortimentet” så långt lagret räcker. “Komplex, kryddig smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av plommon, kakao, kardemumma, svarta vinbär, nötter, kaffe, ceder och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt …

Läs Vidare

Röd lättviktare

Nej, det är inte den gamla klassiska motorcykeln “rödmyra” vi talar om, utan det ljusa och lätta rödvinet La Corte del Pozzo Bardolino 2021, nr 2340, 99kr. Passar till pizzan, pastan och pajen. Och mycket mer. sallad till exempel. “Bärig, ungdomlig smak med inslag av körsbär, jordgubbar, färska örter och hallon. Serveras vid 14-16°C till …

Läs Vidare

Caesarsallad version 2.0

När ”man tager vad man haver” kan det bli en touch som tar en gammal rätt till nya höjder. Vi var sugna på caesarsallad för några veckor sedan, men det fanns varken caesardressing eller bacon i kylen. Alternativet var att ta en snabb promenad till affären att köpa caesardressing alternativt sardeller och bacon eller ta …

Läs Vidare

Husets vita!

La Désirée Chardonnay 2020, nr 6321, 99kr, smakar så mycket mer. Och elegant. Det perfekta husvinet. Klarar både skaldjuren och fina fisken. “Fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, honungsmelon, örter, mimosablommor och citrus. Serveras vid 8-12°C till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur.”

Läs Vidare

Underskatta inte tysk pinot

Länge hette det att pinot noir, det kan man bara odla och göra bra vin på i Bourgogne. Numer vet vi att det finns bra pinot lite varstans. Missa inte den här sympatiskt prissatta fin-pinoten från Marie Menger-Krug: Krugscher Hof Pinot Noir 2019, nr 22388, 140kr. “Kryddig, nyanserad smak med inslag av fat, mogna jordgubbar, …

Läs Vidare

Fynd i Allt om Vin

I senaste Allt om Vin får bland annat den nya årgången av Muga Blanco och Domaine Combier fynd av tidningens vinkritiker.

Läs Vidare

Det ljusnar för mörk rosé

Under flera år har de riktigt ljusa och avskalade rosévinerna dominerat den svenska marknaden, och det lär de säkert fortsätta göra. Men alltfler har börjat undersöka de lite mörkare och oftast också mer kraftfulla och smakrika rosévinerna. Ett exempel på en riktig hästspark till rosé är Tavel Cuvée Royale. I senaste In Vino (tidigare Minskänken) …

Läs Vidare

Tikka torsk

Torsken är ju som godast när den fiskas i månader med ”r” och där är vi nu. Vi hade en diskussion hemma hur den skulle tillagas, jag håller med min fru till fullo att den färska torsken är så god i sig att det räcker att rimma den lätt och steka i smör, men inspirerad …

Läs Vidare

Chenin Blanc-fynd!

I senaste In Vino (tidigare Munskänken) får Château Soucherie “Blanc Ivoire” hela 14,5p och en stjärna = fynd. Finns att beställa på Systembolaget.

Läs Vidare

Ny Hedges ute nu!

Vi har precis släppt en ny årgång (2019) av populära Hedges Family Estate Red Mountain, nr 93016, 239kr. Synnerligen mumsig, vilket de flesta av Er säkert redan vet. Ni vet också att det brukar ta slut ganska snabbt så passa på.  

Läs Vidare

Gottigottgott från Vinho verde

För ett par veckor sedan hade vi vår portugisiska producent Montez Champalimaud (eller Quinta do Cotto) upp på besök. det ledde till ett flertal provningar med nyfikna vinskribenter med flera, och det resulterade i sin tur i ett flertal artiklar och inlägg i sociala medier. För er som missade anstormning kunde det låta så här …

Läs Vidare

Stroganoff med rotselleri och morötter

Jag fortsätter på det inslagna spåret med rotsaker, även denna vecka är rotsellerin med, jag lovar att det dröjer till nästa gång det dyker upp rotselleri. Det här är en snabblagad stroganoff som kan göras lite festligare genom att servera med färsk pasta och toppa med riven Västerbottensost. När jag provlagade åt jag den utan …

Läs Vidare

Mullineux Topp 100 i världen!

Prestigefyllda magasinet Wine & Spirit har presenterat sin nya lista över världens 100 bästa vinproducenter. Bland dessa hittar vi Mullineux Family Wines, som vi arbetar med sedan flera år. Som grädde på moset rankar Wine & Spirit Mullineux i topp i Sydafrika – något den prestigefyllda guiden Platter redan gjort vid ett flertal tillfällen. Vinerna …

Läs Vidare

Västerbottensgratinerad rotselleri med rödviskokta linser, svampstuvning och fänkålsmajonnäs

Skenande livsmedelspriser ger upphov till att tänka om och äta lite mer rotsaker, det här är underbart gott. Västerbottensgratinerad rotselleri med rödviskokta linser, svampstuvning och fänkålsmajonnäs. Majonnäsen kan med fördel göras kvällen innan så att smakerna sätter sig bättre. Det här behövs till 4 personer 800 gram rotselleri Salt och grovmalen svartpeppar Olivolja Riven Västerbottensost …

Läs Vidare

Hur vet man när man ska skörda?

Som bäst pågår vinskörden snart sagt över hela norra halvklotet och vi frågar oss än en gång: Hur vet man när  man ska skörda? Och vi får, än en gång, svar från vår vinmakare Lars Torstenson. (Filmsnutten är gjord på Domaine Rabiega, där Lars är tillbaka, nu som vinmakare på konsultbasis, gårdens toppviner finns att …

Läs Vidare

Clotilde Davennes vådliga framfart i Irancy

I helgen genomfördes det traditionella lådbilsrally, Course de Caisse à Savon d’Irancy. Ett race som kan sägas vara Irancy Grand Prix. Som vanligt fanns Clotilde Davennes lådbil med på startlinjen och den framfördes så våghalsigt och skickligt av Clotildes sambo, den blixtsnabbe och fullkomligt orädde Sylvain att största möjliga framgång uppnåddes. Vi lyfter på hjälmen, …

Läs Vidare

Zucchinirullar fyllda med spenat och ricotta

Den rådande situationen i omvärlden inbjuder till att mer än någonsin äta säsongsanpassat och i den mån det är möjligt närodlat, så här kommer ett recept på det temat. Zucchinirullar fyllda med spenat och ricotta Det här behövs till 2 personer 1 vitlöksklyfta 200 gram färsk spenat 250 gram ricotta eller kesella 50 gram riven …

Läs Vidare