Rosé till det grillade

I sitt senaste nummer skriver Allt om Vin om rosévin och kanske särskilt om matros, alltså rosévin som är mer lämpat för matbordet än bersån. Den nya årgången av Les Lauzeraies Tavel, 2021, (nr 2724, 139kr), får Fynd och utnämns till bästa rosévin till den grillade varmrätten.  

Läs Vidare

Toppnoterad Barolo

Den nya årgången av Giulia Negris Barolo “La Tartufaia”, 2018, får utmärkt omdöme i senaste numret av In Vino (f d Munskänken)! Artikelnummer 79247, pris 399kr. Tidningen skriver så här och ger 16,5p:  

Läs Vidare

Grillviner!

Tips på viner till det grillade: Rosé: Les Lauzeraies Tavel 2021, nr 2724, 139kr. Smakrikt rosévin. Funkar till rökt eller grillad fisk, grillade rotfrukter. Med mera. Rött: Baltos 2018, nr 79246, 129kr. Smakrikt vin gjort på nya innedruvan mencia. Rött: Cuvée Laurent Crozes-Hermitage 2020, nr 70422, 189kr.Syrah i sin pryda, till grillade köttbiten. Rött: Quinta …

Läs Vidare

Kycklingsallad

Vi har äntligen fått en försmak på sommaren har att erbjuda i form av väder och veckans recept är en utmärkt måltid en het sommardag. Det är kycklingsallad med inspiration från det sydostasiatiska och europeiska köket. Vi brukar förbereda kycklingen kvällen innan, sedan är det bara att blanda ihop och äta. Det skall ju gå …

Läs Vidare

Spaniens finest nu i butik!

Fredag 27 maj släpps – äntligen! – årets tilldelning av populära Muga Rosado 2021, nr 92242, 119kr. Förmodligen Spaniens bästa rosévin. Finns i välsorterade systembolag och kan beställas till övriga.  

Läs Vidare

Bästa röda husvinet!

Les Sorts 2019, nr 70217, 119kr. “Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, svartpeppar, plommon, ceder, skogshallon, örter och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.”  

Läs Vidare

Ett vin som sitter fint

Krugscherhof Pinot Noir 2019, nr 22388, 140kr. “Kryddig, nyanserad smak med inslag av fat, mogna jordgubbar, choklad, sandelträ, lingon, peppar och vanilj. Serveras vid cirka 16°C till rätter av ljust kött.” (Ekologiskt och hållbart. Och gott.)

Läs Vidare

Årets trend: färggladare rosé

Sedan en tid har den provensalska versionen av rosévin dominerat det rosafärgade utbudet i Sverige. Kort sagt står det ljusa rosévinet både för en läskande färgsättning och en somrig livsstil. Men nu ändrar sig det där lite grann. “Early adaptors”, alltså trendnissarna och – nissorna som alltid är i framkant, söker sig alltmer mot den …

Läs Vidare

Vegetarisk bolognese med blomkål och svamp

Den här veckan blir det vegetariskt på tallriken. En bolognese med blomkål och svamp är bra för både knopp och kropp förutom att det även är ett bra miljöval. Om vi bortser från favoriten råbiff så äter vi väldigt lite kött hemma och det är inget medvetet val utan det bara blir så. Vegetarisk bolognese …

Läs Vidare

Ny årgång av “Årets rosé”!

I dagarna rullar den nya årgången av Les Lauzeraies Tavel, nr 2724, 139kr ut. Ja, vi talar om vinet som under det senaste decenniet fem gånger utsetts till “Årets rosé”, när Sveriges vinexperter samlats för att hjälpa tidningen Allt om Vin att kora det bästa av det bästa i vårt land. Den nya årgången är …

Läs Vidare

Asiatisk råbiff ‘N’ Chips

En av mina ”svagheter” när det gäller mat är råbiff eller boeuf tartare som de säger i Frankrike. Jag har mer en än gång fått frågan i Frankrike, visst vet du att den är rå? De senaste 14 dagarna har det blivit råbiff på tallriken hela sju gånger, det hade inte varit fallet för fyra …

Läs Vidare

Allt om Vin: ”Vårens 100 bästa viner”

När Allt om Mats vinexperter utser ”Vårens 100 bästa viner” kommer flera av ”våra” viner med. Vi tipsar om Les Lauzeraies Tavel 2020, nr 2724, 139kr, Clotilde Davennes fina rosa bubbel Crémant de Bourgogne Rosé, nr 70576, 189kr och, sist men ninte minst, godbiten från Kalifornien Laetitia Estate Pinot Noir 2019, nr 2192, 179kr.

Läs Vidare

Kyckling á la Kyiv med balasamicosky, potatispuré, picklad blomkål, rödbeta och morot

Der här är en maträtt som för tankarna till Ukraina. I Sverige går den under namnet Kyckling á la Kiev, men jag väljer att kalla den Kyckling á la Kyiv, varför skall vi fortsätta att använda den ryska transkriberingen på Ukrainas huvudstad? Jag avnjöt den här rätten ombord på båten mellan Stockholm och Tallinn för …

Läs Vidare

In vino-fynd till Muga Reserva!

Tidningen Munskänken heter numer In vino. I det första numret av denna uppgraderade version av Munskänkarnas medlemstidning utdelas ett fåtal “Fynd-stämplar”. En av dessa går till Muga Reserva 2017, nr 73711, 195kr. “Mullrande, dov doft av mogna björnbär, mörka plommon, kaffe, mörk choklad, ek, vanilj och ett uns dill. Balanserad, rund, fruktig smak med integrerad …

Läs Vidare

Svamp-och citronfyllda pastarullar med gräddig tomatsås

Det här var en mycket uppskattad rätt som jag ofta avslutade mina italienska provningar med i början av min vinprovningskarriär i början av 2000-talet, sen har den fått “samla damm”, men nu är det dags för comeback. Svamp-och citronfyllda pastarullar med gräddig tomatsås Det här behövs till 4 personer 100 gr skogschampinjoner + 100 gr …

Läs Vidare

Årets mousserande!

När föreningen Munskänkarnas medlemmar röstade fram “årets viner” vann Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne, nr 7725, 150kr. Vi förstår varför. Här har vi ett oerhört snyggt och elegant bubbel, som står den berömda kusinen champagne så nära en crémant överhuvudtaget kan göra. Samma druvor (chardonnay och pinot noir), samma tillverkningsmetod (traditionell metod eller, som det …

Läs Vidare

Caesarmacka & Bardolino!

I Allt om Vin 2022-03 tipsar tidningen med hjälp av Cecilia Lundin om “Mackor deluxe” och till dessa lyxmackor hjälper Andreas Grube läsarna hitta rätt i världens väldiga vinutbud. Här nedan ser Du Cecilia Lundins recept på “Levaincaesar med basilika”. Vintipset från Andreas Grube? La CVorte del Pozzo Bardolino 2020, nr 2340, 95kr.    

Läs Vidare

Sekten är bäst!

När det tyska magasinet Focus nyligen rankade Tysklands torra sekt-viner, hamnade Marie Menger-Krugs Motzenbäcker Kalkstein Riesling Brut i topp. Noterbart är att vinnaren kostar mindre än hälften av såväl vinet som kom tvåa som det som kom trea. Fynd-bubbel är bara förnamnet, och nu hittar Du Motzenbäcker Kalkstein Riesling Brut, nr 55257, 189kr, i beställningssortimentet! …

Läs Vidare

Ack, nu är det middag (Topelius-Terrific)

Ack nu är det middag (fritt efter Z Topelius  – Ack, nu är det vinter)   Ack, nu är det middag och flaskan vårt behag i goda vänners lag, går bra, går bra! Och korkarna poppa och kockarna soppa i köket moppa, hurra, hurra!   Nu remma vi hemma vår flaska nu klämma och möte …

Läs Vidare

Bourgognetajm!

Två fina, vita bourgogner till överkomligt pris: Clotilde Davenne Bourgogne Blanc, nr 5562, 129kr. Bourgogne Hautes Côtes de Nuits, nr 73306, 199kr.

Läs Vidare

Det som göms i snö…

Laetitia Estate Pinot Noir 1029, nr 2192, 179kr. “Stor, fruktig och nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, körsbär, nougat, örter, skogshallon och kanel. Serveras vid cirka 16°C till rätter av ljust kött, lättare rätter av lammkött, risotto på bred front, fågel, matiga sallader, raclette och fondue.”  

Läs Vidare

Årets rosé!

Än är det vinter, än det vår, och det är långt till sommaren. Nu spelar inte det så stor roll för “Årets rosé”*, Les Lauzeraies Tavel 2020, nr 2724, 139kr. Det här är ett rosévin som går bäst till en matbit och som fungerar året runt. Lite mer färg och betydligt mer smak än de …

Läs Vidare

Mumsig Pinot från USA!

Om vinerna gjorda på druvan pinot noir i Bourgogne är kända för sin intagande elegans och, när allt blir rätt, perfekta balans och djupa komplexitet, är kusinerna från andra sidan Atlanten mer kända för sin rättframma frukt och oemotståndliga charm. Just ett sådant vin är Laetitia Estate Pinot Noir, nr 2191, 179kr: Oemotståndligt charmigt och …

Läs Vidare

Nyheter från hjärtat av Loire

Vi har nyligen släppt (äntligen!) lite nya viner från Château Soucherie i hjärtat av Loiredalen: Blanc Ivoire 2019, nr 54222, 159 kr Chaume 1er Cru 2015, nr 54223, 249 kr Clos des Perrières 2018, nr 54201, 269 kr

Läs Vidare