Caesarsallad version 2.0

När ”man tager vad man haver” kan det bli en touch som tar en gammal rätt till nya höjder. Vi var sugna på caesarsallad för några veckor sedan, men det fanns varken caesardressing eller bacon i kylen. Alternativet var att ta en snabb promenad till affären att köpa caesardressing alternativt sardeller och bacon eller ta det som finns, vi gjorde det sistnämnda, lite överbliven Schwarzwaldskinka från en Champagneprovning fick ersätta bacon och asiatisk fisksås istället för sardeller blev smaksättare i kanske den godaste caesardressing jag ätit.
Caesarsallad version 2.0
Det här behövs till 4 personer
1 romansallad
600-800 gram kycklinglårfilé
100 gram Scwarzwaldskinka
Riven eller fint hyvlad Västerbottensost
Krutonger
Salt & grovmalen svartpeppar
Olja att steka i

Caesardressing
1 finhackad vitlöksklyfta
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk citronsaft
1 tsk fisksås
2 tsk kapris
1 dl finriven Västerbottensost
½ dl olivolja
1 ½ dl neutral rapsolja
Några droppar Worchestersås
Salt och grovmalen svartpeppar

Gör så här:
1. Caesardressing: Lägg det knäckta ägget, vitlök, dijonsenap, citronsaft, fisksås, kapris, Västerbottensost och Worchestersås i en hög bunke, mixa ihop med stavmixer till en slät röra. Häll i oljan droppvis och vispa till en krämig konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
2. Krydda kycklingen med salt & peppar och stek i olja. Skär Schwarzwaldskinkan i mindre bitar och stek dem så att de blir krispiga.
3. Blanda kyckling, Schwarzwaldskinka, romansallad och Caesardressing. Toppa med riven/fint hyvlad Västerbottensost och krutonger.

Dryckestips: Rosévin är något de flesta förknippar med sommar och sol, men för mig är det ett året runt vin med tanke på att det är så gastronomiskt och klarar många svåra smaker.
Bäst i klassen är Tavel Les Lauzereies 2021 (Nr 2724, pris 139,-). Vinet ligger i Systembolagets varudepå, så det måste beställas, det tar 3-4 dagar att få hem det.
Serveringstemperatur 10-12 grader.

Vintips från tillfälligt sortiment: Ett par gånger per månad lanserar Systembolaget tillfälliga nyheter, högklassiga viner i mindre volymer. Här kommer ett hett tips som lanseras fredagen den 21/10 kl. 10.00:
Muga Reserva Selección Especial 2018 (Nr 90384, pris 299,-) – provade vinet tillsammans med producenten i början av september tillsammans med årgångarna 2001, 2009 och 2014. Det som är intressant är att alla vinerna höll samma alkoholhalt 14 % vilket visar att Rioja inte påverkas av klimatförändringarna där vinerna blir alkoholstarkare. Ett vin med fantastisk lagringspotential, årgång 2001 kändes fortfarande ungt.

Erik Grödahl
Ambassdor