Erik Grödahl

Erik Grödahl är sedan åratal en institution in vin-Sverige. Ingen har som han flängt land och rike runt för att utbilda munskänkar och andra i vinets hemligheter.

Ett bevis gott som något på Eriks betydelse för vinet i vårt land är att Munskänkarna utsett honom till Årets svenska vinprofil 2016. ”Erik Grödahl har med en aldrig sinande entusiasm, glädje och humor outtröttligt arbetat med föreläsningar, provningar och utbildningar…” heter det bland annat i motiveringen. Vi är så klart väldigt glada över att kunna räkna Erik till våra ambassadörer.

Inlägg från Erik Grödahl

Provencalska tomater

Provencalska tomater Att något så enkelt blir så gott är en gåta, t.o.m. en smaklös tomat smakar fantastiskt efter 30-45 minuter i ugnen tillsammans med lite salt, svartpeppar, ströbröd, olivolja och basilika. Det här behövs till 4 personer som förrätt eller två personer som fredagsmys 8 tomater 8 basilikablad Flingsalt Grovmalen svartpeppar Panko ströbröd Olivolja …

las mer

Svamprisotto

Vi är inne i svampsäsongen, även om sommarens torra väder har försenat den något. I Estland där vi tillbringade stora delar av sommaren brukar jag avnjuta de första kantarellerna redan i slutet av juni, i år dröjde det till början av augusti. Smörstekta eller gräddstuvade kantareller tillsammans med ett kraftfullt rött vin som mjukas upp …

las mer

Havsburgare och rosé

När jag skriver dessa rader är det högsommarvärme och det är klassiskt rosévinsväder. För egen del är det rosévinsväder året om, det är ett riktigt bra måltidsvin som med glimten i ögat kan beskrivas med orden ”funkar till allt och passar till inget”. Det finns en felaktig uppfattning att de bästa rosévinerna är ljusa, det …

las mer

Mistral Moscato d’Asti och chokladdesserter

Agricola Molino Mistral Moscato d’Asti 2020 (Nr 50636, pris 129,-) går från klarhet till klarhet och gjorde stor succé när jag hade vin- och chokladprovning i lördags. Tillsammans med havrechokladpannacotta och jordnötstryfflar skapas magi i munnen. Beställa hem en flaska eller två, servera runt 10-12 grader och avnjut till nedanstående desserter. Havrechokladpannacotta  Det här behövs till …

las mer

Månadens druva Viura

Jag har ett långt och kärleksfullt förhållande till Viura, som inleddes redan 2003. Det var på den tiden då druvan var rekommenderat till det första kurstillfället på Munskänkarnas 2-betygskurs, så av den anledningen hade vi i Piteåsektionen med den även på den sista repetitionen inför vårt praktiska 2-betygsprov vilket blev en ren bonus för de …

las mer

Barbera och Tagliatelle med Piedmontsås

Vi har blivit med Barbera, sedan några månader tillbaka finns den högklassiga Agricola Molino Barbera d’Alba Superiore 2018 (Nr 50645, pris 189,-) i vår portfölj. Barbera var tidigare känt som folkets vin och det var mestadels enkla som dracks i väntan på att Barolo, Barbaresco, Gattinara och Ghemme mognade i källaren. Numera görs det högklassiga …

las mer

Citronpaj med marängtäcke

Socker är inte ”my glass of Champagne”, men det går inte alltid att leva som man lär, så därför är det en riktig sockerbomb som är veckans recept. Men när det väl är dags för dessert, så är det bättre att göra det ordentligt. Citronpaj med marängtäcke Pajdeg 125 gram smör 1 dl strösocker 1 …

las mer

Svamp Stroganoff

Vegetariskt är temat den här gången och det är ett lättlagat recept på Svamp Stroganoff, den som föredrar vegan byter ut grädden mot havregrädde och smöret mot olja. För tredje krönikan i rad är det med picklade grönsaker som tillbehör. För mig som försöker äta så antiinflammatoriskt som möjligt är väl inte picklat optimalt, men …

las mer

Halstrad gravad skrei med räkröra och picklad fänkål

Vi är mitt inne i skreisäsongen och jag vill dela med mig av ett fantastiskt god och lättlagad rätt och en Chardonnay i glaset lyfter den ytterligare några snäpp. Halstrad gravad skrei med räkröra och picklad fänkål Det är behövs för två personer 300 gram skreifilé 2 msk salt ½ msk krossad rosépeppar 2 msk …

las mer

Vegetarisk bowl med blomkålsris, ungsbakad sötpotatis och avokadohummus

Det här blev riktigt gott, det blev lite pyssel, men det kanske beror på att jag gjorde tahinin själv. Vegetarisk bowl med blomkålsris, ugnsbakad sötpotatis och avokadohummus Det är behövs för två personer 1 blomkål 2 sötpotatisar ½ tsk malen koriander ½ tsk malen fänkål 1 tsk spiskummin ½ tsk chilipulver Salt Rapsolja Srirachamajonnäs (1 …

las mer

Krämig pasta med räkor

Jag har ett kluvet förhållande till pasta. Jag älskar pastarätter p.g.a. pastans förmåga att suga upp smaker, myntets baksida är att det är lätt att äta för mycket, jag blir småtrött efteråt och sen skapar det ett sug som leder till att jag småäter… men det får jag leva med och löpa några kilometer extra …

las mer

Kyckling med krämig mangosås

Det är ju det här med socker, det är beroendeframkallande och skapar problem för folkhälsan. Numera finns dolt överallt i våra livsmedel. Under jul- och nyårsledigheten skulle jag tillaga kyckling med mangosås som jag i höstas publicerade ett recept på här på hemsidan. Jag vet ju att Mango Chutney är sött, men att det skulle …

las mer

Chiara Condello med gnocchi & ostsås toppat med chips på prosciutto

Gnocchi med ostsås toppat med chips på prosciutto är en mycket god och lättlagad rätt som fungerar utmärkt till Chiara Condello 2017 (varunr 91224, pris 149,-) och Chiara Condello Le Lucciole 2016 (varunr 78345, pris 379,-). Rätt naturligt med tanke på att både prosciutto och Parmignano-Reggiano har sitt ursprung i regionen Emilia-Romagna där Chiara Condello …

las mer

Karsotto med röd pesto och mozzarella

En av sommarens största överraskningar vad gäller mat var en rätt som jag avnjöt på en restaurang som heter GMP Pühajärve Restaurant som ligger några kilometer utanför den estniska vintersportsmetropolen Otepää (väl värt ett besök på sommaren också). På estniska heter rätten karsotto, vilket översatt till svenska blir ”havreotto”, alltså en risotto gjort på havreris. …

las mer

Gräddstuvade kantareller med köttfärssås på Eriks vis

Jag är inte sämre än att jag kan ändra mig och den enda princip man skall ha i livet är: ”Den enda princip jag har är att inte ha några principer”. Jag har alltid tyckt att kantareller är så gott att de endast skall stekas i smör och serveras på bröd alternativt till färskpotatis mosat …

las mer

Kyckling i krämig mangosås

Det här är  en riktigt god och lättlagad kycklingrätt som också går att göra som vegan genom att byta ut kycklingen mot Quorn och grädden mot kokosgrädde. Det är behövs för fyra personer 4 kycklingfiléer 300 gram mango chutney 2 dl grädde 1 dl färskpressad apelsinjuice 2 msk smör 1 msk curry eller currypasta Salt …

las mer

Krabbiffar med saffransmajonnäs

Det här är en familjefavorit som vi äter alldeles för sällan. Vi blev serverade något liknande när vi besökte Napa Valley 2014, så det passar utmärkt med en välbalanserad Chardonnay från detta område med väl integrerad ek. I beställningssortimentet hittar du Girard Chardonnay 2015 (varunr 74963, pris 215,-) som passar utmärkt. Det här behövs till …

las mer

Pavlova med lemoncurd och vaniljgrädde toppat med frukt och bär

Vi är inne i årets fjärde vecka, så min fråga blir, håller du fortfarande dina nyårslöften? Om nyårslöftet är att sluta med socker, skall du sluta läsa här för temat denna vecka är dessert. I vinproducerande länder har de en tradition med många desserter och bakverk där äggulor ingår. Min enkla förklaring till det är …

las mer

Kalkon med plommon- och portvinssås, gräddkokt grönkål och smashad Västerbottenspotatis

Här kommer årets första recept som går ganska snabbt att tillaga med lite planering. Börja med att koka potatisen, förbered potatisen och gör såsen medan kalkonen är i ugnen och tillaga grönkålen när potatisen är i ugnen, Det här behövs till 4 personer 600 gram kalkonfilé 1 msk smör 1 tsk salt 1 krm nymald svartpeppar …

las mer

Ugnsbakad torsk med sprött täcke, smashad parmesanpotatis, remouladsås och kapris- och citronsmör

Det här är ju bara för gott, ugnsbakad torsk med sprött täcke, smashad parmesanpotatis, remouladsås och kapris- och citronsmör. Perfekt att avnjuta när skreien kommer efter årsskiftet eller med torsk fiskad i någon månad med “r” i. Beställ hem vinerna i god tid innan, för det är de som bidrar till helhetsupplevelsen. Det här behövs …

las mer

Vit Pizza med rökt lax

Pizza är något att det vinvänligaste som finns och för mig är denna Pizza topp 3 genom alla tider, prova, du blir lycklig. Vit Pizza med rökt lax Det här behövs för 3-4 personer: Om du vill göra det som en snabbpizza en fredag kväll kan du förbereda såsen kvällen innan och bara värma upp …

las mer

Svamp- och rotsaksBardolinon med svarta linser

I stället för en Svamp- och rotsaks Bourgignon blir det en Svamp- och rotsaks Bardolinon, kom ihåg vart du såg det första gången. Svamp- och rotsaks Bardolinon med svarta linser Perfekt att tillaga en till två dagar innan så att smakerna får sätta sig. Det här behövs för 4-6 personer: 3 msk olja 500 gram …

las mer

Het tomatsås med linser och råris

Det här är en gammal favorit från min tid som vegetarian på 90-talet. Jag hittade det här receptet i Allt Om Mat första gången och sedan dess har jag ändrat det en del. Äter du vegan byter du ut crème fraiche mot exempelvis Oatley Fraiche och använder riven veganost. Kan gärna förberedas dagen innan, då …

las mer

Pizza med zucchini, kapris och rökig majonnäs

Det här blev sensommarens favorit, fantastiskt gott om jag får säga det själv. I vanliga fall är det tomatsåsen som är en smakbärare i mina pizzor, men toppad med kapris och rökig majonnäs så får såsen spela andra fiolen och jag väljer en snabbvariant. Det här behövs till en pizza – förrätt för två eller …

las mer
  • 1
  • 2