Erik Grödahl

Erik Grödahl är sedan åratal en institution in vin-Sverige. Ingen har som han flängt land och rike runt för att utbilda munskänkar och andra i vinets hemligheter.

Ett bevis gott som något på Eriks betydelse för vinet i vårt land är att Munskänkarna utsett honom till Årets svenska vinprofil 2016. ”Erik Grödahl har med en aldrig sinande entusiasm, glädje och humor outtröttligt arbetat med föreläsningar, provningar och utbildningar…” heter det bland annat i motiveringen. Vi är så klart väldigt glada över att kunna räkna Erik till våra ambassadörer.

Inlägg från Erik Grödahl

Kycklingsallad

Vi har äntligen fått en försmak på sommaren har att erbjuda i form av väder och veckans recept är en utmärkt måltid en het sommardag. Det är kycklingsallad med inspiration från det sydostasiatiska och europeiska köket. Vi brukar förbereda kycklingen kvällen innan, sedan är det bara att blanda ihop och äta. Det skall ju gå …

las mer

Vegetarisk bolognese med blomkål och svamp

Den här veckan blir det vegetariskt på tallriken. En bolognese med blomkål och svamp är bra för både knopp och kropp förutom att det även är ett bra miljöval. Om vi bortser från favoriten råbiff så äter vi väldigt lite kött hemma och det är inget medvetet val utan det bara blir så. Vegetarisk bolognese …

las mer

Asiatisk råbiff ‘N’ Chips

En av mina ”svagheter” när det gäller mat är råbiff eller boeuf tartare som de säger i Frankrike. Jag har mer en än gång fått frågan i Frankrike, visst vet du att den är rå? De senaste 14 dagarna har det blivit råbiff på tallriken hela sju gånger, det hade inte varit fallet för fyra …

las mer

Kyckling á la Kyiv med balasamicosky, potatispuré, picklad blomkål, rödbeta och morot

Der här är en maträtt som för tankarna till Ukraina. I Sverige går den under namnet Kyckling á la Kiev, men jag väljer att kalla den Kyckling á la Kyiv, varför skall vi fortsätta att använda den ryska transkriberingen på Ukrainas huvudstad? Jag avnjöt den här rätten ombord på båten mellan Stockholm och Tallinn för …

las mer

Svamp-och citronfyllda pastarullar med gräddig tomatsås

Det här var en mycket uppskattad rätt som jag ofta avslutade mina italienska provningar med i början av min vinprovningskarriär i början av 2000-talet, sen har den fått “samla damm”, men nu är det dags för comeback. Svamp-och citronfyllda pastarullar med gräddig tomatsås Det här behövs till 4 personer 100 gr skogschampinjoner + 100 gr …

las mer

Smörstekt lättrimmad skrei med potatispuré, gröna ärtor, stekt bacon, skirat smör och riven pepparrot

I slutet av januari anlände årets första leverans av skrei från Frisk Fisk. Det är en högtidsstund och det angenäma problem vi stod inför var, hur skall vi tillaga den? Vad det gäller vår snart 12-åriga dotter så var det inga problem, den finsmakaren skall ha rödvinssås, potatispuré och gröna ärtor. Vi avnjöt den nästan …

las mer

Skaldjurspasta

Jag inleder januari med lyxkänsla för en liten peng både på tallrik och i glas. De som lyxar till det byter ut crabsticks mot hummer eller kungskrabba, men som i många rätter med mycket smak blir hummern/kungskrabban mer konsistens än smak. Det här behövs till 4 personer Ingredienser: 400 gram crabsticks skuren i mindre bitar …

las mer

Provencalska tomater

Provencalska tomater Att något så enkelt blir så gott är en gåta, t.o.m. en smaklös tomat smakar fantastiskt efter 30-45 minuter i ugnen tillsammans med lite salt, svartpeppar, ströbröd, olivolja och basilika. Det här behövs till 4 personer som förrätt eller två personer som fredagsmys 8 tomater 8 basilikablad Flingsalt Grovmalen svartpeppar Panko ströbröd Olivolja …

las mer

Svamprisotto

Vi är inne i svampsäsongen, även om sommarens torra väder har försenat den något. I Estland där vi tillbringade stora delar av sommaren brukar jag avnjuta de första kantarellerna redan i slutet av juni, i år dröjde det till början av augusti. Smörstekta eller gräddstuvade kantareller tillsammans med ett kraftfullt rött vin som mjukas upp …

las mer

Havsburgare och rosé

När jag skriver dessa rader är det högsommarvärme och det är klassiskt rosévinsväder. För egen del är det rosévinsväder året om, det är ett riktigt bra måltidsvin som med glimten i ögat kan beskrivas med orden ”funkar till allt och passar till inget”. Det finns en felaktig uppfattning att de bästa rosévinerna är ljusa, det …

las mer

Mistral Moscato d’Asti och chokladdesserter

Agricola Molino Mistral Moscato d’Asti 2020 (Nr 50636, pris 129,-) går från klarhet till klarhet och gjorde stor succé när jag hade vin- och chokladprovning i lördags. Tillsammans med havrechokladpannacotta och jordnötstryfflar skapas magi i munnen. Beställa hem en flaska eller två, servera runt 10-12 grader och avnjut till nedanstående desserter. Havrechokladpannacotta  Det här behövs till …

las mer

Månadens druva Viura

Jag har ett långt och kärleksfullt förhållande till Viura, som inleddes redan 2003. Det var på den tiden då druvan var rekommenderat till det första kurstillfället på Munskänkarnas 2-betygskurs, så av den anledningen hade vi i Piteåsektionen med den även på den sista repetitionen inför vårt praktiska 2-betygsprov vilket blev en ren bonus för de …

las mer

Barbera och Tagliatelle med Piedmontsås

Vi har blivit med Barbera, sedan några månader tillbaka finns den högklassiga Agricola Molino Barbera d’Alba Superiore 2018 (Nr 50645, pris 189,-) i vår portfölj. Barbera var tidigare känt som folkets vin och det var mestadels enkla som dracks i väntan på att Barolo, Barbaresco, Gattinara och Ghemme mognade i källaren. Numera görs det högklassiga …

las mer

Citronpaj med marängtäcke

Socker är inte ”my glass of Champagne”, men det går inte alltid att leva som man lär, så därför är det en riktig sockerbomb som är veckans recept. Men när det väl är dags för dessert, så är det bättre att göra det ordentligt. Citronpaj med marängtäcke Pajdeg 125 gram smör 1 dl strösocker 1 …

las mer

Svamp Stroganoff

Vegetariskt är temat den här gången och det är ett lättlagat recept på Svamp Stroganoff, den som föredrar vegan byter ut grädden mot havregrädde och smöret mot olja. För tredje krönikan i rad är det med picklade grönsaker som tillbehör. För mig som försöker äta så antiinflammatoriskt som möjligt är väl inte picklat optimalt, men …

las mer

Halstrad gravad skrei med räkröra och picklad fänkål

Vi är mitt inne i skreisäsongen och jag vill dela med mig av ett fantastiskt god och lättlagad rätt och en Chardonnay i glaset lyfter den ytterligare några snäpp. Halstrad gravad skrei med räkröra och picklad fänkål Det är behövs för två personer 300 gram skreifilé 2 msk salt ½ msk krossad rosépeppar 2 msk …

las mer

Vegetarisk bowl med blomkålsris, ungsbakad sötpotatis och avokadohummus

Det här blev riktigt gott, det blev lite pyssel, men det kanske beror på att jag gjorde tahinin själv. Vegetarisk bowl med blomkålsris, ugnsbakad sötpotatis och avokadohummus Det är behövs för två personer 1 blomkål 2 sötpotatisar ½ tsk malen koriander ½ tsk malen fänkål 1 tsk spiskummin ½ tsk chilipulver Salt Rapsolja Srirachamajonnäs (1 …

las mer

Krämig pasta med räkor

Jag har ett kluvet förhållande till pasta. Jag älskar pastarätter p.g.a. pastans förmåga att suga upp smaker, myntets baksida är att det är lätt att äta för mycket, jag blir småtrött efteråt och sen skapar det ett sug som leder till att jag småäter… men det får jag leva med och löpa några kilometer extra …

las mer

Kyckling med krämig mangosås

Det är ju det här med socker, det är beroendeframkallande och skapar problem för folkhälsan. Numera finns dolt överallt i våra livsmedel. Under jul- och nyårsledigheten skulle jag tillaga kyckling med mangosås som jag i höstas publicerade ett recept på här på hemsidan. Jag vet ju att Mango Chutney är sött, men att det skulle …

las mer

Chiara Condello med gnocchi & ostsås toppat med chips på prosciutto

Gnocchi med ostsås toppat med chips på prosciutto är en mycket god och lättlagad rätt som fungerar utmärkt till Chiara Condello 2017 (varunr 91224, pris 149,-) och Chiara Condello Le Lucciole 2016 (varunr 78345, pris 379,-). Rätt naturligt med tanke på att både prosciutto och Parmignano-Reggiano har sitt ursprung i regionen Emilia-Romagna där Chiara Condello …

las mer

Karsotto med röd pesto och mozzarella

En av sommarens största överraskningar vad gäller mat var en rätt som jag avnjöt på en restaurang som heter GMP Pühajärve Restaurant som ligger några kilometer utanför den estniska vintersportsmetropolen Otepää (väl värt ett besök på sommaren också). På estniska heter rätten karsotto, vilket översatt till svenska blir ”havreotto”, alltså en risotto gjort på havreris. …

las mer

Gräddstuvade kantareller med köttfärssås på Eriks vis

Jag är inte sämre än att jag kan ändra mig och den enda princip man skall ha i livet är: ”Den enda princip jag har är att inte ha några principer”. Jag har alltid tyckt att kantareller är så gott att de endast skall stekas i smör och serveras på bröd alternativt till färskpotatis mosat …

las mer

Kyckling i krämig mangosås

Det här är  en riktigt god och lättlagad kycklingrätt som också går att göra som vegan genom att byta ut kycklingen mot Quorn och grädden mot kokosgrädde. Det är behövs för fyra personer 4 kycklingfiléer 300 gram mango chutney 2 dl grädde 1 dl färskpressad apelsinjuice 2 msk smör 1 msk curry eller currypasta Salt …

las mer

Krabbiffar med saffransmajonnäs

Det här är en familjefavorit som vi äter alldeles för sällan. Vi blev serverade något liknande när vi besökte Napa Valley 2014, så det passar utmärkt med en välbalanserad Chardonnay från detta område med väl integrerad ek. I beställningssortimentet hittar du Girard Chardonnay 2015 (varunr 74963, pris 215,-) som passar utmärkt. Det här behövs till …

las mer
  • 1
  • 2