Smörstekt lättrimmad skrei med potatispuré, gröna ärtor, stekt bacon, skirat smör och riven pepparrot

I slutet av januari anlände årets första leverans av skrei från Frisk Fisk. Det är en högtidsstund och det angenäma problem vi stod inför var, hur skall vi tillaga den? Vad det gäller vår snart 12-åriga dotter så var det inga problem, den finsmakaren skall ha rödvinssås, potatispuré och gröna ärtor. Vi avnjöt den nästan som henne, men hoppade över rödvinssåsen och tog lite stekt bacon, riven pepparrot och smält smör.

Smörstekt lättrimmad skrei med potatispuré, gröna ärtor, stekt bacon, skirat smör och riven pepparrot

Planera tillagningen så att allt blir klart samtidigt. Efter att du lagt skreien i vattnet skär du baconet i bitar och river pepparroten. När fisken har legat 20 minuter i vattnet börjar du koka potatisen och steka baconet. Påbörja stekningen av skreien och koka upp ärtorna när det är fem minuter koktid kvar på potatisen. Smöret börjar du smälta när du vänder skreien.

Det här behövs till 4 personer
Ingredienser:
4 bitar skrei á 150-175 gram
½ liter vatten
3 msk grovsalt
Smör att steka i

Potatispuré
700-800 gram potatis
2 dl grädde
2 msk smör
Salt och vitpeppar

150 gram bacon
Gröna ärtor
250 gram smör
Riven pepparrot

Gör så här:
1. Blanda alla vatten och grovsalt i en bunke. Lägg ner skreien och låt dem ligga 30 minuter.
2. Skala potatisen och skär den i skivor. Koka potatisen tills den är mjuk (tillsätt 1 tsk salt när vattnet börjar koka). Mosa potatisen och tillsätt grädde och smör, smaka av med vitpeppar och eventuellt mer salt.
3. Stek baconet i sitt eget fett tills det blir krispigt och lägg åt sidan. Låt eventuellt överblivet fett bli kvar i stekpannan.
4. Häll av vattnet från skreien och torka dem. Stek dem i smör och det överblivna fettet från baconet 3-4 minuter på var sida (innertemperatur ca 48 grader).
5. Under tiden du steker skreien smälter du smöret och tillagar ärtorna.
6. Servering: Lägg skreien på en bädd av potatispuré och ärtor, toppa med bacon och riven pepparrot och häll över det skirade smöret.

Vintips: Här är en elegant vit Bourgogne med lätt fatton det optimala valet. Du som lyckades nypa en flaska Domaine Trouillet Mâcon-Vinzelles Les Morandes 2020 (Nr 92135, pris 169,-) kan skatta dig lycklig, det är en magisk kombination. Den finns fortfarande kvar i ett antal butiker. Ett annat lysande alternativ från samma producent är Domaine Trouillet Saint Veran Nord-Sud 2020 (Nr 78848, pris 179,-) som väntar. Serveringstemperatur 10-12 grader.

Erik Grödahl
Ambassdor