Citronpaj med marängtäcke

Socker är inte ”my glass of Champagne”, men det går inte alltid att leva som man lär, så därför är det en riktig sockerbomb som är veckans recept. Men när det väl är dags för dessert, så är det bättre att göra det ordentligt.

Citronpaj med marängtäcke
Pajdeg
125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Lemoncurd (fyllning):
2 stora eller 3 små citroner, finrivet skal och juice (ca 1 dl)
3 äggulor
125 gram smör
1 ½ dl rörsocker
Alternativet att köpa färdig Lemoncurd finns inte på kartan, det är så stor smakskillnad, så det är värt den lilla tid det tar och, hur ofta använder du Lemoncurd?

Marängtäcke
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 krm ättiksprit 12 %

Gör så här:
1. Pajdeg: Arbeta ihop ingredienserna för hand eller i en mixer så att degen blir smidig. Tryck ut den i en pajform (24-28 cm) och låt vila i kylskåpet medan du tillagar Lemoncurden och låter den svalna.
2. Lemoncurd: Tvätta citronerna och torka dem. Riv skalet och pressa ut juicen. Vispa ihop citronjuice, skal och äggulor. Smält smöret och rör ner citronblandningen och sockret. Sjud på svag värme tills krämen är riktigt tjock, rör under tiden. Tar cirka 25-30 min. Låt den svalna.
3. Förgrädda pajskalet på 225 o C i 8-10 minuter. Sätt ugnen på 240 o C övervärme.
4. Maräng: Vispa äggvitor och ättiksprit till hårt skum och tillsätt sedan sockret, lite i taget och vispa så att skummet är så hårt att du kan hålla bunken upp och ner.
5. Fördela Lemoncurden i pajskaet och fördela sedan marängsmeten över (se bilden). Grädde 3-5 minuter och håll ett öga på den så att det inte bränns.
6. Låt svalna.

Vintips: Ett av nytillskotten i vår portfölj är Agricola Molino Moscato d’Asti Mistral 2020 (Nr 50636, pris 129,-), har du ingen flaska hemma annars är det hög tid att beställa. Kombinationen av pajen och detta vin är helt fantastisk. Serveringstemperatur för vinet 10 grader.

 

Erik Grödahl
Ambassdor