Clotilde väljer ost till Bourgogne Blanc

När vi frågar Clotilde Davenne vilken ost hon helst äter till sitt stilrena och friska Bourgogne Blanc 2019, nr 5562, 129kr, tänker vi att hon säkert går loss på lite chèvre, men icke då. Det gör hon icke. Å andra sidan går hon igång rejält. Det visar sig att hennes Bourgogne Blanc är riktigt ”ost-vin”. Till slut tvingar vi henne, ”En, en!, ost.” Hon tänker så det knakar – jo, vi hör hur det knakar – och så kommer det: ”En tolv månader gammal Comté.” Bra. Då vet vi det.

(Comté är en sedan 1958 en appellations-skyddad ko-ost från Franche-Comté, vilket innebär att vi hittar den i Jura, Doubs och Ain. Med sina 60 000 ton (!) ost varje år är den Frankrikes mest tillverkade AOP-ost. Ju längre den lagras, desto smakrikare blir den. 12 månader, förstår vi, är den perfekta lagringstiden för att passa som hand i handske till Clotilde Davennes Bourgogne Blanc.)

Terrific Wines
Ambassdor