Skaldjurspasta

Jag inleder januari med lyxkänsla för en liten peng både på tallrik och i glas. De som lyxar till det byter ut crabsticks mot hummer eller kungskrabba, men som i många rätter med mycket smak blir hummern/kungskrabban mer konsistens än smak.

Det här behövs till 4 personer
Ingredienser:
400 gram crabsticks skuren i mindre bitar
1 liten finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd pepparfrukt
500 gram körsbärstomater skuren i små bitar
2 msk smör
2 msk olivolja
Pasta
Basilika och/eller oregano
Salt och grovmalen svartpeppar
Finriven långlagrad ost

Gör så här:
1. Fräs lök, vitlök och pepparfrukt i smör och olja på medeltemperatur till löken är mjuk och genomskinlig.
2. Tillsätt tomater och låt det sjuda 10-15 minuter.
3. Koka pastan ”al dente”, spara 1 dl av kokvattnet.
4. Blanda crabsticks med såsen och ge det ett lätt uppkok, smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.
5. Blanda såsen med pastan, om det känns torrt, späd med lite kokvatten.
6. Toppa med örter och finriven ost.

Vintips: Vi fortsätter med mycket vin för pengarna. La Désirée Chardonnay 2020 (Nr 6321, pris 89,-) är ett vin som är mer ursprung än druva. Nedre Loire förknippas i första hand med druvan Melon de Bourgogne och en vinstil som heter Muscadet, viner som får vila på sin jästfällning och tack vare det får vinerna en spritsighet. Denna Chardonnay påminner mycket om en Muscadet tack vare sin spritsighet. Servera den 10-12 grader.
Du som har tålamod beställer ett annat vin i samma stil från Portugal, Quinta do Côtto
Paço de Teixeiró 2019 (Nr 52908, pris 99,-), det här är ett riktigt fynd.

Erik Grödahl
Ambassdor