Ost & vin

Clotilde Davennes Bourgogne Blanc 2020, nr 5562, 129kr, är ett riktigt bra ostvin. Någon kanske förvånas över att ett vitt vin kan vara ett så bra till ost. Svaret är att det är en missuppfattning att rött är så mycket bättre. Sanningen är snarare att såväl vitt som rött, och portvin med mera för den delen, kan vara utmärkta ostviner. Men nu tar vi sikte på vitt och ost och då närmare bestämt Clotilde Davennes läckra och syradrivna Bourgogne Blanc. Prova gärna till de här tre ostarna, som såväl Clotilde Davenne själv som vår ost- och vinexpert, sommelieren och osthandlaren Alexandra Ruane, tipsar om: Comté (gärna ung), Époisses ”Trou du Cru” (inte alltför mogen) och Brillat-Savarin (som också är utmärkt ihop med Clotide Davennes Crémant de Bourgogne, nr 7725, 150kr).

Här ytterligare två spännande, och kanske lite oväntade, kombinationer:

La Corte del Pozzo Bardolino 2020, nr 2340, 95kr (”Lätt, ljust, bärig, ungdomlig smak med inslag av körsbär, jordgubbar, färska örter och lingon) och Gwitterchäs (en schweizisk tvättad hårdost).

”Årets rosé” Les Lauzeraies Tavel 2020, nr 2724, 129kr (”Smakrikt och färgrikt rosévin med fruktig smak med inslag av jordgubbar, granatäpple, körsbär, persika och blodpaelsin”) och den färska getosten Rovethym.

Terrific Wines
Ambassdor