Erik Grödahl

Erik Grödahl är sedan åratal en institution in vin-Sverige. Ingen har som han flängt land och rike runt för att utbilda munskänkar och andra i vinets hemligheter.

Ett bevis gott som något på Eriks betydelse för vinet i vårt land är att Munskänkarna utsett honom till Årets svenska vinprofil 2016. ”Erik Grödahl har med en aldrig sinande entusiasm, glädje och humor outtröttligt arbetat med föreläsningar, provningar och utbildningar…” heter det bland annat i motiveringen. Vi är så klart väldigt glada över att kunna räkna Erik till våra ambassadörer.

Inlägg från Erik Grödahl

Chiara Condello med gnocchi & ostsås toppat med chips på prosciutto

Gnocchi med ostsås toppat med chips på prosciutto är en mycket god och lättlagad rätt som fungerar utmärkt till Chiara Condello 2017 (varunr 91224, pris 149,-) och Chiara Condello Le Lucciole 2016 (varunr 78345, pris 379,-). Rätt naturligt med tanke på att både prosciutto och Parmignano-Reggiano har sitt ursprung i regionen Emilia-Romagna där Chiara Condello …

las mer

Karsotto med röd pesto och mozzarella

En av sommarens största överraskningar vad gäller mat var en rätt som jag avnjöt på en restaurang som heter GMP Pühajärve Restaurant som ligger några kilometer utanför den estniska vintersportsmetropolen Otepää (väl värt ett besök på sommaren också). På estniska heter rätten karsotto, vilket översatt till svenska blir ”havreotto”, alltså en risotto gjort på havreris. …

las mer

Gräddstuvade kantareller med köttfärssås på Eriks vis

Jag är inte sämre än att jag kan ändra mig och den enda princip man skall ha i livet är: ”Den enda princip jag har är att inte ha några principer”. Jag har alltid tyckt att kantareller är så gott att de endast skall stekas i smör och serveras på bröd alternativt till färskpotatis mosat …

las mer

Kyckling i krämig mangosås

Det här är  en riktigt god och lättlagad kycklingrätt som också går att göra som vegan genom att byta ut kycklingen mot Quorn och grädden mot kokosgrädde. Det är behövs för fyra personer 4 kycklingfiléer 300 gram mango chutney 2 dl grädde 1 dl färskpressad apelsinjuice 2 msk smör 1 msk curry eller currypasta Salt …

las mer

Krabbiffar med saffransmajonnäs

Det här är en familjefavorit som vi äter alldeles för sällan. Vi blev serverade något liknande när vi besökte Napa Valley 2014, så det passar utmärkt med en välbalanserad Chardonnay från detta område med väl integrerad ek. I beställningssortimentet hittar du Girard Chardonnay 2015 (varunr 74963, pris 215,-) som passar utmärkt. Det här behövs till …

las mer

Pavlova med lemoncurd och vaniljgrädde toppat med frukt och bär

Vi är inne i årets fjärde vecka, så min fråga blir, håller du fortfarande dina nyårslöften? Om nyårslöftet är att sluta med socker, skall du sluta läsa här för temat denna vecka är dessert. I vinproducerande länder har de en tradition med många desserter och bakverk där äggulor ingår. Min enkla förklaring till det är …

las mer

Kalkon med plommon- och portvinssås, gräddkokt grönkål och smashad Västerbottenspotatis

Här kommer årets första recept som går ganska snabbt att tillaga med lite planering. Börja med att koka potatisen, förbered potatisen och gör såsen medan kalkonen är i ugnen och tillaga grönkålen när potatisen är i ugnen, Det här behövs till 4 personer 600 gram kalkonfilé 1 msk smör 1 tsk salt 1 krm nymald svartpeppar …

las mer

Ugnsbakad torsk med sprött täcke, smashad parmesanpotatis, remouladsås och kapris- och citronsmör

Det här är ju bara för gott, ugnsbakad torsk med sprött täcke, smashad parmesanpotatis, remouladsås och kapris- och citronsmör. Perfekt att avnjuta när skreien kommer efter årsskiftet eller med torsk fiskad i någon månad med “r” i. Beställ hem vinerna i god tid innan, för det är de som bidrar till helhetsupplevelsen. Det här behövs …

las mer

Vit Pizza med rökt lax

Pizza är något att det vinvänligaste som finns och för mig är denna Pizza topp 3 genom alla tider, prova, du blir lycklig. Vit Pizza med rökt lax Det här behövs för 3-4 personer: Om du vill göra det som en snabbpizza en fredag kväll kan du förbereda såsen kvällen innan och bara värma upp …

las mer

Svamp- och rotsaksBardolinon med svarta linser

I stället för en Svamp- och rotsaks Bourgignon blir det en Svamp- och rotsaks Bardolinon, kom ihåg vart du såg det första gången. Svamp- och rotsaks Bardolinon med svarta linser Perfekt att tillaga en till två dagar innan så att smakerna får sätta sig. Det här behövs för 4-6 personer: 3 msk olja 500 gram …

las mer

Het tomatsås med linser och råris

Det här är en gammal favorit från min tid som vegetarian på 90-talet. Jag hittade det här receptet i Allt Om Mat första gången och sedan dess har jag ändrat det en del. Äter du vegan byter du ut crème fraiche mot exempelvis Oatley Fraiche och använder riven veganost. Kan gärna förberedas dagen innan, då …

las mer

Pizza med zucchini, kapris och rökig majonnäs

Det här blev sensommarens favorit, fantastiskt gott om jag får säga det själv. I vanliga fall är det tomatsåsen som är en smakbärare i mina pizzor, men toppad med kapris och rökig majonnäs så får såsen spela andra fiolen och jag väljer en snabbvariant. Det här behövs till en pizza – förrätt för två eller …

las mer

Pasta med sås på skogschampinjoner, soltorkade tomater, sambal oelek och cremé fraiche.

Veckans recept är fullt jämförbart med Magnus Ugglas hit från 1993, 4 sekunder, det går riktigt snabbt. När det gäller mat skall det göras från grunden, att köpa en fryst Pizza eller färdigmat från affären, det är inte mat utan det är illusion om att spara tid. Den här pastarätten som kan varieras på många …

las mer

Stekt skrei med mandelpotatispuré och baconsmör

Den här veckan är det min favoritråvara som är i fokus och den här anrättningen är riktigt god, stekt skrei med baconsmör och mandelpotatispuré. Det här behövs för 2 personer 2 bitar ryggfilé av skrei med skinn eller torskrygg Grovt havssalt Smör att steka i Mandelpotatispuré 350-400 gram mandelpotatis 1 ½ dl grädde 25 gram …

las mer

Het tomat- och paprikasoppa

Jag längtar verkligen efter vår, sol och värme. Att det fortsätter vräka ner snö i mitten av mars är inte kul, men det är bara att gilla läget eller flytta. Vi måste vara rörande överens, det är något som inte stämmer oavsett vad Trump och andra klimatförnekare hävdar. Problemet är att vi själva genom vår …

las mer

Recept och dryckestips från Erik Grödahl

Vi fortsätter på den inslagna linjen 2019, snabbt och lättlagat. Det här var en förrätt som vi ”slängde ihop” när vi skulle ha gäster och tidsschemat var tajt. Lufttorkad skinka med ruccola, brödkrutonger, riven ost och kapris När det gäller lufttorkad skinka är valmöjligheterna många, har du möjlighet välj ”lokalt”, exempelvis Prosciutto di Jokkmokk, men …

las mer

Morotssoppa toppad med grönkålschips och brödkrutonger

Det här är ett recept som är sprunget ur tänket närodlat och medveten konsumtion. Min tanke vara att göra en morotssoppa där det krämiga skulle komma från kokosmjölk och den skulle bl.a. toppas med jordnötter. Sedan börjar hjärnan jobba på högvarv, kokosmjölk och jordnötter, vad har det för miljöpåverkan? Mitt i detta tänk så överraskar …

las mer

Pasta med sås på rökt lax och gröna ärtor

Jag sitter på tåget mellan Kiruna och Luleå när och skriver denna veckas krönika. Jag är ute på en turné i Norrbotten med ”drottningen av Chablis” Clotilde Davenne. Norrtåg levererar, så Clotilde lämnar Sverige med positiva minnen av att åka tåg i Sverige, det är inte alla förunnat. Det är fantastiskt vad många häftiga aktiviteter …

las mer

Paltens väg från lunchbrickan till de vita dukarna

För två veckor sedan segrade palten i SRs lyssnaromröstning när Norrbottens läns maträtt skulle utses. Verkligheten idag är att många klassiska husmanskosträtter är på väg att försvinna, men paltens popularitet lever kvar. Palten är ett kulturarv som skall vårdas och Svenska Paltakademins mål är att den skall finnas både på lunchbrickorna och de vita dukarna. …

las mer
  • 1
  • 2