Svamp- och rotsaksBardolinon med svarta linser

I stället för en Svamp- och rotsaks Bourgignon blir det en Svamp- och rotsaks Bardolinon, kom ihåg vart du såg det första gången.

Svamp- och rotsaks Bardolinon med svarta linser

Perfekt att tillaga en till två dagar innan så att smakerna får sätta sig.

Det här behövs för 4-6 personer:

3 msk olja
500 gram skogssvamp i mindre skivor eller klyftor, beroende på sort och storlek
1 finhackad stor gul lök
2-3 msk koncentrerad tomatpuré
1 tsk salt och ½ tsk nymald svartpeppar
1 La Corte del Pozzo Bardolino 2018
1 1/2 dl svarta linser, puylinser eller belugalinser
1 tsk liquid smoke
3 rödbetor skurna i mindre bitar
3 morötter skurna i tunna skivor
3 palsternackor skurna i tunna skivor skivor
½ tsk torkad timjan
½ – 1 liter vatten
2-3 tärningar grönsaksbuljong
2 lagerblad
1 dl grovt hackad persilja

  1. Stek svampen utan olja i en stor tjockbottnad kastrull tills all vätska absorberat. Tillsätt olja och stek tillsammans med löken på medelvärme under omrörning i cirka 7-10 minuter tills att löken och svampen är gyllenbruna. Tillsätt salt, peppar och tomatpuré, rör om och fortsätt steka några minuter.
  2. Tillsätt vin, liquid smoke, rödbetor, morötter, palsternackor, linser, lagerblad, 2 grönsaksbuljongtärningar och timjan. Tillsätt så mycket vatten så att grönsakerna precis täcks i grytan. Rör om och låt koka upp. Låt sjuda på svag värme i ca en timme. Rör om några gånger under tiden det sjuder och tillsätt mer buljong/vatten om det behövs. Smaka av med peppar och salt.

Servera toppad med färsk persilja och lite nybakat bröd för att suga upp såsen med.

Dryckestips:

Ett vin som har hyllats av de flesta vinkritiker under sommaren och hösten är La Corte del Pozzo Bardolino 2018 (varunr 2340, pris 89,-). När ett vin kostar 89,- kronor då vänder jag och vrider på allt när jag bedömer, men jag instämmer med journalisterna, det här är väldigt mycket vin för pengarna och druvorna kommer från en producent med ett certifierat hållbart jordbruk. Vinet är fruktigt med mjuka tanniner och en frisk fruktsyra. Köp hem minst tre flaskor, en häller du i grytan, den andra serverar du till grytan och den tredje sparar du till nästa gång du bjuder på hemlagad Pizza, för det här är ett utmärkt Pizzavin. Servera 12-16 grader.

Erik Grödahl
Ambassdor