Het tomat- och paprikasoppa

Jag längtar verkligen efter vår, sol och värme. Att det fortsätter vräka ner snö i mitten av mars är inte kul, men det är bara att gilla läget eller flytta.

Vi måste vara rörande överens, det är något som inte stämmer oavsett vad Trump och andra klimatförnekare hävdar. Problemet är att vi själva genom vår livsstil kan påverka lite, men de som kan påverka mest är länder som bl.a. Kina och Indien, men så länge dessa länder ser det som en mänsklig rättighet att släppa ut mer växthusgaser, så gör min insats mer för min egen själ än för klimatet.

Men åter till vår, sol och värme, så fort de första solstrålarna visar sig så exploderar försäljningen av roséviner i Sverige och till det här recepet är det rosé som gäller.

Het tomat- och paprikasoppa
En lättlagad soppa som gärna kan tillagas dagen innan så att smakerna sätter sig bättre. För att ligga i fas, börja med att grilla paprikan.

Det här behövs för 2 personer
1 finhackad medelstor lök
Olja att steka i
400 gram krossade tomater- eller plommontomater alternativt 500 gram färska (skålla, kärna ur och finhacka)
2 msk koncentrerad tomatpuré, exempelvis Mutti
2 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 tsk sambal oelek
1 ugnsgrillad röd paprika (skär i halvor, grilla med skinnsidan upp på 225 grader i 20-25 min, låt svalna och ta bort skalet och hacka in mindre bitar)
1 dl grädde eller havregrädde (kan uteslutas)
Salt och svartpeppar

Toppning
Brödkrutonger och/eller Mozzarella samt ruccola.
Gör så här:

  1. Fräs löken på medelvärme ca 5 min så att den blir mjuk.
  2. Tillsätt tomater, tomatpuré, vatten, grönsaksbuljong och sambal oelek, koka upp och låt koka 5 minuter.
  3. Tillsätt paprikan och koka ytterligare 10 minuter.
  4. Mixa soppan slät med mixerstav, tillsätt grädde eller havregrädde och koka upp.
  5. Smaka av ifall det behövs salt och svartpeppar.
  6. Servera toppat med brödkrutonger och/eller Mozzarella samt ruccola.

 Dryckestips:
För att insupa vårkänslan är det dags för lite rosé, fast för egen del kan jag dricka rosé året runt. Rosé brukar ju beskrivas som vinet som funkar till allt och passar till inget, personligen skulle jag säga att det fungerar när inget annat fungerar. En tomatsoppa är ju en utmaning. När jag provlagade receptet testade jag Les Lauzeraies 2017 (varunr 2724, pris 119,-) och det fungerade utmärkt. Det här är en rosé som en rosé skall vara, mörk i färgen och lite rödvinsstruktur i smaken. Systembolagets bästa rosé sett till pris och kvalitet. Servera den runt 12 grader, den vinner på en högre temperatur.

Erik Grödahl
Ambassdor