Recept och dryckestips från Erik Grödahl

Vi fortsätter på den inslagna linjen 2019, snabbt och lättlagat. Det här var en förrätt som vi ”slängde ihop” när vi skulle ha gäster och tidsschemat var tajt.

Lufttorkad skinka med ruccola, brödkrutonger, riven ost och kapris
När det gäller lufttorkad skinka är valmöjligheterna många, har du möjlighet välj ”lokalt”, exempelvis Prosciutto di Jokkmokk, men det viktigaste av allt är hög kötthalt och ursprungsmärkt.
Den här typen av rätter bygger på känsla, svårt att ge exakta enheter i gram på alla ingredienser.

Lufttorkad skinka – till förrätt 30-40 gram/person, till en lunchsallad runt 100 gram/person.
Ruccola
Grovt riven smakrik ost (Västerbotten eller präst)
Brödkrutonger
Kapris
Pinjenötter
Olivolja

Blanda lufttorkad skinka, ruccola, brödkrutonger och kapris enligt bilden. Strö över riven ost, pinjenötter och ringla över olivolja.
Är du på semester och har tillgång till färska fikon eller aprikos är det perfekt att blanda ner i salladen för att få lite sötma.

Dryckestips
Ruccolan med sin beska är ju en av de värsta vinovänner som finns. Innan du gör salladen, testa och tugga på lite ruccola, vad smakar det?  Ta sedan en liten klunk vin och det är ingen optimal kombination.
Men i salladen får ruccolan sällskap av sälta från den lufttorkade skinkan, kaprisen och osten och med ett blir det en bra kombination.

När jag beskriver ett vin som är framställt av fler än en druvsort använder jag den franska termen cuvée och det är av en enkel anledning, ordet ”blandning” känns fel i munnen. Med tanke på att Sverige inte har någon längre tradition av vinodling saknas viss terminologi kring vin i svenska språket och vi får leta oss till främmande språk.

Mitt förstahandsval den här veckan är Les Sorts Selecció 2016 (varunr 70217, pris 115,-) från producenten Celler Masroig i  Montsant som ligger sydväst om Barcelona. Vinet är framställt av ungefär lika delar Garnacha och Cariñena. Ett elegant och välgjort vin i en stil som är lätt att tycka om.

Det är beställningsvara, så beställ redan idag, så har du det till nästa helg. När du väl beställer ta några extra flaskor för det här är ett vin du kommer att tycka om och som har alla förutsättningar att bli en personlig favorit som även faller alla gäster i smaken.

Första utmanare i beställningssortimentet till Les Sorts är Kloof Street Rouge 2017 (varunr 75332, pris 139,-) från producenten Mullineux i Swartland i Sydafrika. Kloof Street Rouge 2017 är en cuvée på 90 % Syrah som har balanserats upp med lite Carignan, Cinsault, Grenache, Mourvèdre och Tinta Barocca. Trots ursprunget, det är mycket södra Rhône i stilen, välbalanserat och mjukt.

Smaklig måltid!

Erik Grödahl
Ambassdor