Morotssoppa toppad med grönkålschips och brödkrutonger

Det här är ett recept som är sprunget ur tänket närodlat och medveten konsumtion. Min tanke vara att göra en morotssoppa där det krämiga skulle komma från kokosmjölk och den skulle bl.a. toppas med jordnötter. Sedan börjar hjärnan jobba på högvarv, kokosmjölk och jordnötter, vad har det för miljöpåverkan? Mitt i detta tänk så överraskar mig min fru med en lunch som kommer från uttrycket som tillskrivs Cajsa Warg, ”man tager vad man haver” och det blev faktiskt en morotssoppa, men betydligt mer närproducerad än jag tänkte.

Morotssoppa toppad med grönkålschips och brödkrutonger

Smakbäraren i soppan är äpple. Jag köper alltid svenska äpplen när det finns tillgängligt och det gör det numera. Är det något som kan göra mig upprörd så är det när våra butiker har en uppsjö av importerade äpplen under de svenska äpplenas högsäsong i september och oktober.

Det här behövs för 2 personer
500 gram morötter
1-2 röda svenska äpplen
2 vitlöksklyftor
3-4 dl vatten
2 dl grädde
Salt och svartpeppar
Olja
Grönkålschips
Brödkrutonger (Frun tärnade och rostade överblivet bröd i ugnen)

  1. Gör så här:
    Skala morötter, äpple och vitlök. Skiva morötterna, skär äpplet i mindre bitar och finhacka vitlöken. Fräs i olja på medeltemperatur 3-5 minuter. Tillsätt vatten och koka tills morötterna är mjuka, 10-15 minuter.
  2.  Tillsätt grädden och mixa den slät med mixerstav, smaka av med salt och peppar.
  3.  Servera och toppa med grönkålschips och brödkrutonger.

Dryckestips

Här får vi frångå närhetsprincipen för vi villl ju dricka vin till maten. Vinerna kommer från Rheinhessen i Tyskland  Råkas du bo i Piteå, så finns de på hyllan, till övriga butiker beställer Ni.

Krugscher Hof Riesling Trocken Kabinett 2016 (varunr 72449, pris 119,-), ett av Systembolagets mest prisvärda viner från Riesling enligt undertecknad. Ett tips från coachen, prova till rumstempererad långlagrad grevéost.

Krugscher Hof Weissburgunder Keltic Terre 2013 (varunr 79879, pris 179,-). Köp några flaskor innan den säljer slut. Weissburgunder (Pinot Blanc) är en underskattad druva som ger fantastiska viner i Tyskland.

Erik Grödahl

Erik Grödahl
Ambassdor