Kalkon med plommon- och portvinssås, gräddkokt grönkål och smashad Västerbottenspotatis

Här kommer årets första recept som går ganska snabbt att tillaga med lite planering. Börja med att koka potatisen, förbered potatisen och gör såsen medan kalkonen är i ugnen och tillaga grönkålen när potatisen är i ugnen, Det här behövs till 4 personer 600 gram kalkonfilé 1 msk smör 1 tsk salt 1 krm nymald svartpeppar Sätt ugnen på 150 grader, bryn kalkonfilén i smör och krydda med salt och svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen i en ugnssäker form cirka 20 minuter, innertemperatur 68 grader. Ta ut och låt den vila innan du skär den i skivor. Den kan sedan värmas 2-3 minuter i ugnen med potatisen innan servering. Sås 2 finhackade schalottenlökar eller en liten gul lök ½ dl torkade plommon skurna i små bitar 1 msk smör 2 dl vatten 1 dl rött portvin eller rött vin av portvinstyp 1 msk koncentrerad kycklingfond 1 msk vit balsamvinäger (ta det du har hemma, går lika bra med röd- eller vitvinsvinäger) ½ tsk salt 1 krm nymald svartpeppar Fräs lök och plommon 3-5 minuter i en kastrull, häll i vatten, portvin, kycklingfond och vinäger. Koka utan lock 10 minuter, mixa den slät med stavmixer, smaka av med salt och peppar. Gräddkokt grönkål 200 gram grönkål, repad och riven i små bitar 1 ¼ dl grädde 1 dl riven Västerbottensost Salt och svartpeppar Koka grönkålen i lättsaltat vatten 2 minuter, häll av kokvattnet och skölj i kallvatten. Lägg tillbaka och koka upp med grädden under omrörning. Rör ner ost, smaka av med salt och svartpeppar. Smashad Västerbottenspotatis 1 kilo delikatesspotatis 4 msk olivolja 3 krossade vitlöksklyftor 50 gram riven Västerbottensost 2 tsk flingsalt 2 krm svartpeppar Sätt ugnen på 250 grader, koka potatisen nästan klar i lättsaltat vatten och låt svalna. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och tryck det platta med en stekspade. Lägg vitlöksklyftorna runt om, ringla över olja, strö över Västerbottensosten, krydda med flingsalt och svartpeppar. Tillaga i ugnen ca 20 minuter tills potatisen fått färg. Dryckestips: En fruktig Zinfandel är den perfekta följeslagaren, bäst är Girard Old Vine Zinfandel 2016 (varunr 22337, pris 215,-). Om den inte finns på din närmaste butik, tar det 3-4 dagar att få hem den.  
Erik Grödahl
Ambassdor