Gräddstuvade kantareller med köttfärssås på Eriks vis

Jag är inte sämre än att jag kan ändra mig och den enda princip man skall ha i livet är:
”Den enda princip jag har är att inte ha några principer”.
Jag har alltid tyckt att kantareller är så gott att de endast skall stekas i smör och serveras på bröd alternativt till färskpotatis mosat i smör, men…. Under sista semesterveckan i Estland propsade den tio och ett halvt årige dottern Elizabeth på att hon ville ha gräddstuvade kantareller och ”köttfärssås på pappas vis”, sagt och gjort, vem vill inte tillgodose sina barns behov när de är bra? Jag måste medge att det blev magiskt gott och det här kommer jag definitivt att göra fler gånger.
Gräddstuvade kantareller med köttfärssås på Eriks vis
Det är behövs för 2-3 personer
Gräddstuvade kantareller
500 gram rensade kantareller
Smör
Salt
1-2 dl grädde

Köttfärssås på Eriks vis
500 gram köttfärs
Smör
Salt
100 gram koncentrerad tomatpuré
1 dl grädde
1 dl rött vin (samma som i glaset oavsett om du väljer vin eller alkoholfritt)

Basilika och riven ost att toppa med

Gör så här:
1. Skär kantarellerna i mindre bitar beroende på storlek. Förväll dem i en torr stekpanna tills allt vätska från svampen kokat in. Tillsätt gärna lite salt till vätskan under kokningen.
2. Tillsätt smör och stek dem gyllenbruna, häll sedan ner grädden och koka några minuter tills stuvningen tjocknat, smaka av med salt.
3. Stek köttfärsen i smör tills den är genomstekt, tillsätt salt och tomatpuré och fräs några minuter.
4. Häll över grädde och rött vin och låt hälften av vätskan koka in.
5. Servera
Vintips: En Valpolicella skapar en fantastisk harmoni med kantarellstuvningens krämighet och köttfärssåsens syra. Valpolicella framställs av samma druvsorter som Amarone med den skillnaden att ett en mindre del av druvorna i Valpolicellavinerna torkas jämfört med alla i Amarone, vilket ger ett vin som får lite lägre alkoholhalt och friskare syra, så valet är givet Fasoli Gino La Corte del Pozzo Valpolicella 2018 (varunr 72121, pris 135,-).

Erik Grödahl
Ambassdor