Pasta med sås på skogschampinjoner, soltorkade tomater, sambal oelek och cremé fraiche.

Veckans recept är fullt jämförbart med Magnus Ugglas hit från 1993, 4 sekunder, det går riktigt snabbt. När det gäller mat skall det göras från grunden, att köpa en fryst Pizza eller färdigmat från affären, det är inte mat utan det är illusion om att spara tid. Den här pastarätten som kan varieras på många sätt är både mat och tid över till annat.

Pasta med sås på skogschampinjoner, soltorkade tomater, sambal oelek och cremé fraiche.

Se det här som ett riktigt bra grundrecept, förutom att servera det till pasta kan du exempelvis göra smördegssnurror och servera som tilltugg. Då tar du en rulle färsk smördeg (vilseledande namn, då det inte innehåller smör) och breder ut såsen. Rulla ihop den, skär i 24-30 bitar, lägg på ett bakplåtspapper, pensla med ägg och stek i ugnen 5-8 minuter på 225 o C.

Vill du ha fler smaker i pastarätten kan du tillsätta lök, röd paprika och bacon eller toppa det med exempelvis Prosciutto eller Schwardswaldskinka som har fått bli krispig i ugnen.

Det här behövs till 2 personer
250 gram färsk pasta, gärna tortellini eller ravioli fylld med ost eller svamp
300 gram skivade skogschampinjoner
2 dl creme fraiche
25 gram finhackade soltorkade tomater
½ – 1 tsk sambal oelek
Ev. salt
Basilika och riven ost för garnering.
Smör att steka i

 

Gör så här:

    1. Börja med att koka upp pastavattnet. Fräs först skogschampinjonerna i en stekpanna några minuter utan smör för att få bort eventuell vätska, tillsätt sedan smör och fräs ytterligare 3-5 minuter.
    2. Tillsätt creme fraiche, soltorkade tomater och sambal oelek, låt koka ihop ett par minuter. Under tiden du kokar pastan smakar du av om det behövs salt. Ibland räcker det med sältan från de soltorkade tomaterna.
    3. Servera

Dryckestips

Jag frågade frun vilket vin som skulle passa till denna rätt. Riesling svarade hon spontant och det hade hon helt rätt i, så vi dammar av en gammal favorit.  Krugscher Hof Riesling Trocken Kabinett 2016 (varunr 72449, pris 119,-) fungerar klockrent.

En annan vintyp som passar bra till lite hetare rätter är rosé och där blir min rekommendation, Les Lauzeraies 2017 (varunr 2724, pris 119,-).

Erik Grödahl
Ambassdor