Pasta med sås på rökt lax och gröna ärtor

Jag sitter på tåget mellan Kiruna och Luleå när och skriver denna veckas krönika. Jag är ute på en turné i Norrbotten med ”drottningen av Chablis” Clotilde Davenne. Norrtåg levererar, så Clotilde lämnar Sverige med positiva minnen av att åka tåg i Sverige, det är inte alla förunnat.

Det är fantastiskt vad många häftiga aktiviteter Norrbotten kan bjuda på. Vi har bl.a. åkt hundspann hos Katarina Worrsjö i Piteå (rekommenderas varmt) och besökt Ice Hotell i Jukkasjärvi. Hon är lyrisk över vårt län. Det är viktigt att vi som träffar utländska besökare i olika sammanhäng stöttar lokala entreprenörer i alla former. Ta dem till butiker som säljer lokalt tillverkade produkter oavsett om du är i Kiruna, Piteå eller Hjo.

“Fantastiskt gott älskling”, det var fruns kommentar när jag bjöd på denna rätt till lunch för några veckor sedan.

Veckans recept tillhör kategorin hemlagad snabbmat. Vi pratar 10-15 minuter. Den kan lika gärna avnjutas med ett glas kranvatten eller en alkoholfri öl på måndagslunchen som med ett glas vin eller en öl en fredagskväll.

Det är alltid bra att ha creme fraiche i kylen, en bit rökt lax och färsk pasta i frysen det underlättar matlagningen. Var klimatsmart och handla rökt lax och färsk pasta till halva priset när de är nära bäst före datum och lägg i frysen. De pengar du sparar kan du lägga på närodlade grönsaker.

Pasta med sås på rökt lax och gröna ärtor

Det här behövs för 2 personer:
1 finhackad gul lök
250 gram kallrökt lax (skär i tärningar 1 x 1 cm)
2 dl creme fraiche
100 gram gröna ärtor
1 tsk Dijonsenap
1 msk finhackad dill
Grovmalen svartpeppar och ev. lite salt.
Olja
Pasta

 

Gör så här:

  1. Koka upp pastavattnet.
  2. Fräs löken i olja på medeltemperatur 3-4 min, tillsätt laxen och fräs ytterligare en min.
  3. Rör ner creme fraice, ärtor, Dijonsenap och dill, låt det koka ihop några minuter.
  4. Tillsätt ungefär 1 krm grovmalen svartpeppar, smaka av om det behövs salt, den kallrökta laxen är rätt salt i sig.
  5. Servera med nykokt pasta.

Dryckestips

Rökt lax kräver ett aromatiskt vin med inte alltför hög fruktsyra och lite naturlig restsötma. Det är i dag en utmaning eftersom många väljer att skörda tidigare för att druvorna skall hålla en högre syra och få viner med en lägre alkoholhalt. En sympatisk tanke i sig, men det ställer till det ibland när jag vill kombinera mat och dryck.

Har du lite tålamod och väljer beställningssortimentet tar du Ponzi Pinot Gris 2016 (varunr 74876, pris 199,-) från Willamette Valley i Oregon. Familjen Ponzi var pionjärer när de planterade Pinot Gris i Oregon på 1970-talet. Viner från Pinot Gris är ett bra instegsvin när du vill lära vill lära dig dricka vita viner, men tycker att de är för ”sura”. Vill du skapa lite vår- och sommarkänsla i februari, välj Les Lauzeraies Tavel Rosé (varunr 2724, pris 119,-), ett vin som har utsetts till Sveriges bästa rosé de tre senaste åren av en enig journalistkår. Finns på hyllan i de flesta butiker. `

Smaklig måltid.

Erik Grödahl

erik@grodahl.se

Erik Grödahl
Ambassdor