Pavlova med lemoncurd och vaniljgrädde toppat med frukt och bär

Vi är inne i årets fjärde vecka, så min fråga blir, håller du fortfarande dina nyårslöften? Om nyårslöftet är att sluta med socker, skall du sluta läsa här för temat denna vecka är dessert. I vinproducerande länder har de en tradition med många desserter och bakverk där äggulor ingår. Min enkla förklaring till det är att äggulan är en restprodukt inom vinnäringen eftersom äggvitorna används till att klarna vinerna. Jag träffade producenten Muga från Rioja i Stockholm i april förra året och de berättade att de använde 45 000 äggvitor varje år och äggulorna skänkte de till bagerier och restauranger. Även majonnäs och aioli är ju sådant som görs med dessa restprodukter. Veckans lättlagade dessert avnjöt vi som dessert nummer två på nyårsafton. Vi började med en crème brulée och av de överblivna äggvitorna gjorde vi maräng som blev till Pavlova.

Pavlova med lemoncurd och vaniljgrädde toppat med frukt och bär
Det här behövs till 6 portioner
Maränger
4 äggvitor
2 dl strösocker
2 krm ättiksprit 12 %
Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt hälften av sockret och ättikan och vispa vidare till ett fast skum, tillsätt resten av sockret och vispa skummet så hårt att du kan vända bunken upp och ner utan att skummet lämnar bunken. Klicka ut sex platta maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda marängerna cirka en timme i nedre delen av ugnen. Stäng av ugnen och låt marängerna ligga kvar en timme.
Lemoncurd
2 citroner
2 äggulor
1 ägg
2 dl socker
Vatten
100 gram smör i mindre bitar
Tvätta citronerna och torka dem. Finriv skalet och pressa ut saften. Vispa ihop äggulor, ägg och socker i en rostfri skål. Ställ skålen i vattenbad och tillsätt citronskal- och saft. Rör tills krämen tjocknat, 10-15 minuter. Klicka i smöret under omrörning tills det har smält. Låt svalna.
Vaniljgrädde
3 dl grädde
2-3 kryddmått vaniljpulver
Vispa grädden och vaniljpulvret.

Bred ut ett lager lemoncurd och sedan grädde över marängen, toppa med valfria bär och frukter.

Dryckestips: Mullineux Straw Wine 2017 (varunr 73421, pris 299,-) utsågs till Sydafrikas bästa söta vin 2019 och det är lätt att förstå varför. Vinet har en stor doft med toner av honung och färska stenfrukt. Smaken är söt med en frisk syra som ger en perfekt balans till Pavlovan.

Erik Grödahl
Ambassdor