Stekt skrei med mandelpotatispuré och baconsmör

Den här veckan är det min favoritråvara som är i fokus och den här anrättningen är riktigt god, stekt skrei med baconsmör och mandelpotatispuré.

Det här behövs för 2 personer
2 bitar ryggfilé av skrei med skinn eller torskrygg
Grovt havssalt
Smör att steka i

Mandelpotatispuré
350-400 gram mandelpotatis
1 ½ dl grädde
25 gram smör
50 gram riven Västerbottensost
Salt

Baconsmör
130 gram tärnad bacon
75 gram osaltat smör
2 tsk soya
½ liten gul lök
½ tsk finriven ingefära
2 msk finhackad gräslök
2 msk granatäppelkärnor

Gör så här:

  1. Strö rikligt med grovsalt över köttsidan på fisken, låt ligga 20-30 minuter. Skölj bort saltet och torka med hushållspapper. Under tiden gör du i ordning mandelpotatismos och baconsmöret. Innan servering stek skreien i smör 3-4 minuter på varje sida tills det har en innertemperatur på 48 grader.
  2. Mandelpotatispuré: Koka upp potatis och vatten, när vattnet kokar upp, tillsätt ett par tsk salt, koka mandelpotatisen mjuk. Mosa med potatisstöt och blanda med grädde, smör och Västerbottensost, smaka av om det behövs mer salt.
  3. Baconsmör: Fräs baconet i en stekpanna så det blir knaperstekt. Bryn smöret brunt i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och blanda ner bacon, lök, soya och ingefära. Värm upp baconsmöret och blanda ner gräslök och granatäppelkärnor.
  4. Servera

Dryckestips: Här är det mina gröna favoritdruvor som gäller Riesling eller Chardonnay. Krispiga Krugscher Hof Riesling Kabinett Trocken 2016 (varunr 72449, pris 119,-) finns på hyllan i Piteå och kan beställas till övriga butiker. Servera den 10-12 grader. Drottningen av Chablis, Clotilde Davenne bidrar med sin hyllade Chablis 2017 (varunr 6307, pris 169,-). Finns på hyllan i många butiker. Till övriga butiker beställer du.

Erik Grödahl
Ambassdor