Kyckling med krämig mangosås
Det är ju det här med socker, det är beroendeframkallande och skapar problem för folkhälsan. Numera finns dolt överallt i våra livsmedel. Under jul- och nyårsledigheten skulle jag tillaga kyckling med mangosås som jag i höstas publicerade ett recept på här på hemsidan. Jag vet ju att Mango Chutney är sött, men att det skulle innehålla 51 procent socker var en chock även för mig, som tror jag har koll på allt när det gäller livsmedel. Här kommer en uppdaterad och mer hälsosam version av detta recept där jag även har bytt ut riset mot en röra med paprika, svamp och lök. Sammantaget, mycket godare och nyttigare.
Kyckling i krämig mangosås
Det är behövs för fyra personer
4 kycklingfiléer
300 gram mangopuré (mixa färsk eller fryst)
2 msk finriven ingefära
½ finhackad röd chili
1 finhackad vitlöksklyfta
2 dl grädde
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk smör
1 msk curry eller currypasta
Salt och grovmalen svartpeppar
Olja eller smör till stekning
300 gram skivade skogschampinjoner
1 gul och 1 röd paprika (stora alternativt två små av varje) skuren i mindre bitar
1 finhackad gul lök
1-2 msk balsamvinäger
Salt och svartpeppar
Olja eller smör till stekning
Till servering
Granatäppelkärnor
Jordnötter
Koriander
Finhackad röd chilipeppar
Lime
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 o C.
2. Krydda kycklingfiléerna med salt och svartpeppar. Stek kycklingfiléerna så de får fin färg och lägg dem sedan i en eldfast form.
3. Blanda övriga ingredienser, använd gärna stavmixer för att få en slät sås. Smaka av med salt och svartpeppar, häll över kycklingen.
4. Stek i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
5. Stek svamp, paprika och lök i smör eller olja smaka av med balsamvinäger, salt och svartpeppar.
6. Servera med röran, strö över granatäppelkärnor, hackade jordnötter, koriander och finhackad chili och droppa sedan över lite lime.
Vintips: Ha tålamod och beställa en flaska eller två av Attis Lias Finas Albariño 2018 (varunr 71667, pris 169,-). Druvan Albariño som ursprungligen kommer från Portugal där den heter Alvarinho är den mest planterade druvan i distriktet Rias Baixas i Galicien i norra Spanien. Vinerna från Albariño är lätt förväxlingsbara med Riesling och rekommenderas i första hand till fisk och skaldjur, men passar också utmärkt till kryddstarka rätter med lite sötma. Attis Lias Finas Albariño 2018 har legat på sin jästfällning i sex månade vilket ger det en smörig karaktär. Servera runt 12 grader i en stor kupa, lufta gärna 30-45 minuter innan servering.